Tort fara gluten, cu crema bavareza de cafea si crema fina de ciocolata/Gluten free entremet




 



V-am spus ca am facut o obsesie pentru torturi si incerc mereu sa invat ceva nou. De aceasta data am incercat o combinatie indita dintre o crema bavareza de cafea, fina si aerata si o crema de ciocolata usor densa, dar in acelasi timp fina.

 Este vorba despre cremeux au chocolat, cu o textura intre mousse si ganache. Aceasta crema m-a cucerit si cu siguranta o sa o folosesc si pe viitor.

Am facut tortul acesta special pentru provocarea lansata de Ruxandra, autoare blogului Gourmandelle si Dr. Schar.

 Am primit un cos cu bunatati fara gluten si am fost provocata sa le testez, asa ca am ales un tort elegant pentru a demonstra ca si cei care au intoleranta la gluten se pot bucura de un tort minunat. 
Este adevarat ca produsele fara gluten sunt mai costisitoare, dar din fericire acestea se gasesc atat online cat si in unele magazine.

La inceput mi-a fost oarecum teama avand in vedere ca nu am mai folosit mixuri de faina fara gluten, dar la final am fost surprinsa de textura blatului si chiar extrem de multumita.

Ingrediente:
Blat(18cm)
2 oua
80 g zahar
70 g Mix Patisserie
30 ml lapte
30 ml ulei
20 g cacao
5 g praf de copt fara gluten
1/2 lingurita esenta de vanilie

Strat crocant:
40 g ciocolata
10 g unt
20 g fulgi de porumb fara gluten

Crema bavareza de cafea:
125 ml lapte
1 galbenus
15 g Mix Patisserie
80 g zahar
1 lingurita extract de vanilie
5 g gelatina pulbere
2 linguri apa rece
200 ml frisca
15 g ness 
20 g ciocolata

Crema de ciocolata:
120 ml frisca lichida
50 ml lapte
2 galbenusuri
30 g zahar
110 g ciocolata neagra fara gluten
(gasiti online sau in magazinele bio)
3 g gelatina
1 lingura apa rece

Glazura oglinda:
85 ml apa
75 ml frisca lichida
125 g zahar
40 g cacao
5 g gelatina

Decoratiuni:
100 g ciocolata neagra fara gluten
alune de padure
nuca de cocos

Mod de preparare:
Blat:


Ouale se separa; albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga 1 lingura de zahar si se mixeaza pana obtinem o spuma lucioasa.
Galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar pana se dizolva, apoi se adauga laptele si uleiul si se omogenizeaza cu o spatula. Mixul de faina fara gluten se amesteca cu cacaua si praful de copt. Se cerne peste galbenusuri si se amesteca cu o spatula pana se omogenizeaza. Se adauga spuma de albus si se incorporeaza usor.

O tava se unge cu ulei si se tapeteaza cu cacao. Se toarna compozitia si se coace in cuptorul preincalzit aproximativ 25 minute (cel mai bine faceti testul scobitorii, daca aceasta iese curata din mijlocul blatului, acesta este gata) la temperatura medie.

    Odata copt se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca. Se taie in doua foi egale.


 Strat crocant:



       Intr-un bol se pun ciocolata tocata, untul si se pune pe bain marie sau la microunde pana se omogenizeaza, apoi se adauga fulgii de porumb maruntiti si se amesteca.

 Se toarna in forma de tort, tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se pune la frigider.



Crema bavareza de cafea:

Gelatina se pune intr-o ceasca cu doua linguri cu apa rece si se lasa deoparte.
Intr-o cratita se pune laptele si zaharul si se incalzeste pana se dizolva zaharul.
Galbenusul se amesteca cu Mix Patisserie si esenta de vanilie, apoi se toarna treptat laptele cald si se amesteca bine pentru a nu ramane cocoloase. Se pune amestecul din nou in cratita si se amesteca pe foc mic pana se ingroase. Se toarna crema intr-un castron. Ness-ul se dizolva intr-o lingura cu apa si se amesteca in crema.

 Gelatina se dizolva la microunde cateva secunde si se toarna peste crema de cafea; se amesteca rapid pana este complet incorporata. Se acopera cu o folie alimentara, astfel incat sa nu se formeze pojghita.
Cand este complet racita se amesteca cu frisca batuta spuma.

Prima foaie de blat se insiropeaza cu un sirop din apa, zahar si vanilie, se pune cercul detasabil in jurul lui, se pune foaia crocanta si se toarna crema bavareza de cafea. Se lasa la frigider pana la prepararea cremei de ciocolata.

Crema de ciocolata:

Gelatina se pune intr-o ceasca cu o lingura cu apa rece si se lasa deoparte.

Galbenusurile se amesteca cu zaharul. Frisca lichida se amesteca cu laptele si se pun intr-o cratita pe foc; se incalzesc usor. Amestecul caldut se toarna peste crema de oua cu zahar si se pune din nou pe foc mic. Se amesteca incontinuu cu un tel pana se ingroase putin, ca o smantana subtire.

Ciocolata tocata se pune intr-un bol si se toarna crema de oua, se amesteca pana se topeste complet ciocolata. Amestecul se mixeaza putin cu un blender vertical, apoi se pune gelatina dizolvata.
Se lasa aproximativ o ora sa se raceasca la frigider.

Se scoate tortul din frigider, se pune cealalta foaie de blat, se insiropeaza si se toarna crema de ciocolata racita si se niveleaza. Se acopera cu o folie alimentara si se lasa cateva ore sau peste noapte la frigider.

Glazura oglinda:

Intr-o cratita se pune apa, zaharul si frisca lichida. Se cerne si cacaua si se pune pe foc mic. Amestecam incontinuu cateva minute pana se dizolva zaharul si amestecul este pe punctul de a clocoti. Se pune gelatina hidratata in apa rece si se amesteca bine. Se lasa sa se racoreasca, apoi se pune o folie alimentara si se lipeste de glazura. Se lasa la frigider pana se raceste, dar sa fie inca fluida.
Cu 20 de minute inainte de a turna glazura se pune tortul la congelator.

Se desface inelul din jurul tortului, si se pune pe un gratar asezat peste o farfurie sau o tava. Se toarna glazura in mijloc si pe margini pana sunt imbracate perfect. Glazura o sa curga singura, nu este nevoie sa o nivelati. Se lasa pe gratar pana se scurge excesul de glazura, apoi se pune pe un platou si se lasa la frigider.

Decoratiunea de ciocolata:

Intr-un bol aflat pe bain marie se pune ciocolata tocata si se amesteca pana se topeste complet.
Masuram o hartie de copt cu diametrul tavii de tort si inaltimea acesteia, se taie si se pune ciocolata topita. Se niveleaza cu un cutit spatula si se lasa 10 minute pe masa de lucru, apoi se pune in jurul tortului. Se pune la frigider si dupa o jumatate de ora se desface hartia de copt.

 Daca mantia este mai inalta decat tortul si o vreti la aceeasi inaltime, incingeti lama unui cutit pe flacara si taiati la nivelul tortului; aveti grija sa nu atingeti glazura de deasupra. Eu am lasat-o mai inalta pe o parte :)

Se decoreaza dupa bunul plac.



 


Observatii:

Daca vreti sa va bucurati de acest tort, dar nu aveti intoleranta la gluten, inlocuiti mixul din blat cu 60 g faina, folositi ciocolata neagra obisnuita si mix-ul patisserie il inlocuiti cu amidon in cazul cremei bavareze.