Prajitura cu ciocolata, caramel si crema cu nuci pralinate/ Parline and chocolate entremet







Imi plac prajiturile complexe si am observat ca si voua. Este adevarat ca o prajitura complexa, care imbina mai multe creme, sosuri, blaturi si texturi este delicioasa, fiecare lingurita este o incantare pentru papilele gustative.
In aceasta prajitura am pus tot ce imi place: ciocolata, caramel, nuci pralinate si creme fine, pur si simplu se topeste in gura si se simte fiecare aroma.
Este si o propunere pentru sarbatorile care urmeaza, cu siguranta o sa fie o incantare pentru familie si invitati.
Puteti sa folositi aceasta combinatie si pentru un tort, ingredientele sunt potrivite pentru o tava cu diametrul de 22-24 cm.

Ingrediente:
30x20cm
20 portii 
Blat:
2 oua
2 albusuri
120 g zahar
50 g ulei
50 g lapte
110 g faina
5 g praf de copt
30 g cacao

Cremeux de ciocolata:
150 g ciocolata lapte
50 g ciocolata neagra
100 ml smantana pentru frisca 
60 ml lapte
30 g zahar
2 galbenusuri
5 g gelatina
20 ml apa

Crema bavareza pralinata:
2 galbenusuri
15 g amidon
80 g zahar
200 ml lapte
2 lingurite pasta praline
1 lingura sos caramel
6 g gelatina
30 ml apa rece
300 ml smantana pentru frisca

Sos caramel:
100 g zahar
40 g unt 82%
50 ml smantana pentru frisca


 Reteta o gasiti aici: Sos caramel

Pasta praline:
150 g zahar
150 g nuci/alune


Reteta o gasiti aici: Pasta praline


Mod de preparare:

  Va recomand sa preparati inainte caramelul si pasta praline si le puteti pastra la frigider, in borcane inchise, astfel va usurati munca.
Blat:
Ouale intregi, albusurile si zaharul se mixeaza pana isi tripleaza volumul, apoi se adauga laptele si uleiul si se omogenizeaza cu o spatula. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua, apoi se cerne peste spuma de oua; se amesteca cu o spatula pana se omogenizeaza.
Aluatul se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace aprox 15 minute, se face testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il taiem in doua foi.

Cremeux de ciocolata:

Laptele si smantana pentru frisca se pun intr-o cratita pe foc si se incalzesc (nu trebuie sa fiarba!!!), apoi se toarta peste galbenusurile amestecate cu 30 g zahar si se pune din nou in cratita, pe foc. Amestecam incontinuu pana incepe sa se ingroase, ca o smantana subtire, adaugam gelatina hidratata si amestecam. Amestecul se toarna peste ciocolata tocata marunt, se lasa 1 minut, apoi amestecam cu o spatula. Cu un blender vertical "mixam" putin, o sa apara bule la suprafata si amestecul devine mai cremos. Acoperim bolul cu o folie alimentara, care trebuie sa intre in contact cu aceasta. Lasam sa se raceasca complet.

Crema bavareza pralinata:

Gelatina se pune intr-o ceasca cu apa rece si se lasa deoparte.



Galbenusurile se amesteca cu zaharul si amidonul. Laptele se pune intr-o cratita pe foc; se incalzeste usor. Amestecul caldut se toarna peste crema de oua cu zahar si se pune din nou pe foc mic. Se amesteca incontinuu cu un tel pana se ingroase, se trage deoparte si se adauga gelatina dizolvata. Adaugam caramelul si pasta praline si amestecam. Punem o folie alimentara si lasam crema sa se raceasca complet.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine spuma, apoi se incorporeza in crema racita.

Asamblare:

Pe un paltou se aseaza cadrul (sau o tava de dimensiunea blatul, se tapeteaza cu folie alimentara) si o foaie de blat, se insiropeaza si se toarna crema de ciocolata si se pune la congelator 10 minute, apoi se pune sosul caramel si cealata foaie de blat inisropata. Peste blat se pune un start subtire de crema pralinata si se pune tava din noua la congelator, 10 minute, apoi se intinde pasta praline si restul de crema bavareza. 


Se pune o folie alimentara deasupra si se pune in congelator pentru cel putin 2 ore, apoi se decoreaza cu frisca si nuci pralinate.

Sosul caramel nu o sa se "vada", dar se simte la gust si da o aroma speciala in combinatie cu ciocolata.