Paris Brest cu mousse de cafea si caramel

Paris Brest Cake with coffee mousse and caramel sauce






La noi eclerul/choux a la creme sunt deserturi preferate si mereu incerc combinatii noi pentru ca mie nu imi place sa fac acelasi lucru de mai multe ori :)
De data aceasta am ales sa fac niste "coronite" din choux a la creme, un desert celebru frantuzesc, Paris Brest. In mod traditional este umplut cu o budinca, amestecata cu unt, dar eu prefer ceva mai fin si aerat si am inlocuit praline cu sos caramel.
Crema mea nu a avut ragaz sa se raceasca pentru ca am vrut sa pozez la lumina naturala si nu am mai lasat-o sa se intareasca, dar ea trebuie sa fie aerta si putin ferma.
Un desert desavarist, care merita sa fie pe masa de Pasti, asezat pe un platou, iar in mijloc sa punem oua de ciocolata sau iepurasi.


Ingrediente:

Cantitatile sunt pentru 4 coronite, adica 52 de choux umplute, daca doriti puteti face doar jumatate din cantitati. De asemenea puteti renunta la craquelin si sa presarati fulgi de migdale sau nuca tocata deasupra.
 
Aluat:
250 g apa
150 g lapte
150 g ulei
1 praf de sare
200 g faina
7 oua medii

Craquelin:
50 g faina
50 g unt 82%
30 g zahar pudra
2 lingurite cacao

Mousse de cafea:
7 galbenusuri
70 g faina
250 g zahar
700 ml lapte
1/2 pastaie de vanilie/esenta
1 plic cafea instant
1 lingurita cacao
15 g gelatina
50 g apa
700 ml smantana pentru frisca

Caramel (reteta)



Mod de preparare:

Craquelin:
Din unt rece, zahar, cacao si faina se face un aluat fragede, cu mainile sau in robotul de bucatarie. Se pune aluatul intre doi foi de hartie pentru copt si se intinde cat mai subtire, apoi se decupeaza cerculete mici, de marimea choux-urilor. Se baga in congelator hartia de copt si se lasa acolo pana facem aluatul de choux.
Choux:
Intr-o cratita se pune apa, uleiul, laptele si sarea; in momentul in care clocoteste se adauga faina in "bloc" (toata odata), se micsoreaza flacara si se amesteca pana se formeaza o bila de alua. Se opreste focul si se lasa sa se rcaesca.

Cand aluatul este racit, se adauga ouale, amestecand foarte bine dupa fiecare, inainte de a adauga urmatorul ou. La sfarsit se obtine un aluat cremos si lipicios. 
Pe hartia de copt se pune un bol sau o forma rotunda si se deseneaza conturul (marimea o alegeti dv) , astfel cand turnam compozitia sa obtinem un cerc perfect.
Se porneste cuptorul la temperatura maxima.
Aluatul se pune intr-un posh( cu un capat rotund) si se spriteaza choux in tava tapetata cu hartie de copt, urmand linia desenata. Lasati spatiu intre choux pentru ca isi tripleaza volumul. Deasupra fiecarui choux se aseaza cate un banut din aluat fraged din congelator.

  Tava se introduce in cuptorul prencalzit si se coc 20-25 minute( in primele 10 minute la temp. de 180 grade Celsius, apoi la 150-160 grade C). Nu se deschide usa cuptorului, iar dupa ce s-au rumenit se opreste focul si se lasa sa se raceasca in cuptor, apoi se reaprinde si se coace cealalta tava si tot asa.
Va recomand sa respectati acest lucru, astfel se lasa si nu o sa mai arate perfect, in schimb daca sunt lasate in cuptorul stins pana se racesc(nu complet) ele se usuca bine si nu se mai lasa.
Exemplu:



Mousse de cafea:

Laptele se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si amestecul devine cremoas, apoi se adauga faina si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul, se adauga o lingurita cu unt, cafeaua dizolvata(in 2 linguri cu apa impreuna cu cacaua) si se omogenizeaza. Se acopera cu o folie alimentara astfel incat sa intre in contact cu crema si se lasa pana se raceste complet.
Gelatina se hidrateaza in apa, apoi
se dizolva pe bain marie si se amesteca cu cateva linguri de crema, separat intr-un castron, apoi se amesteca cu restul de crema.
Smantana pentru frisca se bate spuma, apoi se incorporeaza in crema de cafea. Lasati la frigider 30 de minute.
Asamblare:
Se taie capacelele si se umplu pe jumatate cu mousse, apoi se pune cate 1/2 lingurita cu sos de caramel, apoi se mai spriteaza crema si se pun capacelele.
Se pudreaza cu zahar sau cacao.