Mod de preparare:
Blat:
Ouale se separa; albusurile se mixeaza cu un praf de sare, apoi se
lasa deoparte. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi
dubleaza volumul, apoi se adauga uleiul si laptele; se
omogenizeaza. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern
in compozitia lichida. Se adauga esenta si se amesteca. La sfarsit se
incorporeaza albusurile.
Tava (diametru 19cm) se unge cu unt si se tapeteaza cu
hartie de copt. Compozitia se toarna in tava si se introduce in
cuptorul preincalzit pentru 20-25 minute,la temperatura medie. Este gata
in momentul in care scobitoarea iese curata. Se scoate din tava si se
aseaza pe un gratar. Dupa racire se taie in trei foi egale sau se coc trei foi separate.
Crema:
Zaharul si apa se pun intr-o cratita si se fierb in jur de 15 minute, pana se formeaza un sirop gros. Este gata daca puneti un strop de sirop intr-o ceasca cu apa si acesta nu se dizolva. Se ia de pe foc si se adauga cacaua. Amestecam si lasam sa se racesaca.
Untul moale se mixeaza pana devine cremos si se adauga cate o lingura din crema de cacao.
Sirop:
Zaharul se pune intr-o cratita si se caramelizeaza, apoi se adauga apa (aveti grija la abur) si se amesteca pana se dizolva zaharul caramelizat. Se adauga romul si se lasa sa se racoreasca.
Pe un platou asezam prima foaie de blat si o insiropam bine, punem 1/3 din cantitatea de crema, blat insiropat, 1/3 crema si ultimul blat. Lasam la frigider 1-2 ore, apoi imbracam tortul in crema ramasa.
Glazura:
Zaharul si apa se pun intr-o cratita, iar cand incep sa fiarba adaugam ciocolata tocata, untul si cacaua. Amestecam pana se omogenizeaza, apoi luam de pe foc si lasam glazura sa se raceasca. Cand s-a racit turnam peste tortul imbracat.
Tortul se serveste dupa ce sta cel putin 15 minute la temperatura camerei. Taiati felii subtiri pentru ca nu se poate consuma in cantitati mari.
Din aceste cantitati obtineti un tort cu diametrul de 19 cm si aproximativ 16 portii.