Salata Niçoise










Nu sunt fana salatelor, dar de mult timp mi-am dorit sa încerc aceasta salata bogata in legume.
Eram convinsa ca nu o sa imi placa, mai ales ca tonul nu e preferatul meu, dar spre surprinderea mea pot spune ca e cea mai buna salata.
Este versatila si puteti adauga sau scoate ingrediente. De exemplu se poate adauga ceapa rosie, salata verde de tot felul sau ce mai aveti la indemana si va place.

Este o salata cu origini frantuzesti, dar a suferit multe modificari de-a lungul timpului. In general se servete in platouri ovale pe care se aseaza ingredientele, iar langa sosul vinegrette.

Daca vreti sa luati salata la pachet, atunci aseazati intr-o caserola ingredienetele, mai putin tonul, puneti sosul intr-un borcan mic, iar la pranz doar adaugati bucatile de ton si sosul.


Ingrediente:
4-6 portii:
8 cartofi mici
100 g mazare verde congelata
100 g fasole verde congelata
10-12 masline
10 rosii cherry
1/2 castravete
3 oua fierte moi
200 g ton bucati

Sos vinegrette:
3 linguri ulei (masline/floarea soarelui)
2 lingurite mustar
1 lingura otet
2 linguri apa rece
1 catel de usturoi zdrobit
patrunjel verde tocat
sare
piper

Sos vinegrette:
Toate ingredientele pentru sos se pun intr-un borcan, se acopera cu un capac si se agita pana se formeaza un sos omogen si delicios.




Salata:

Cartofii se fierb intregi, in coaja sau curatati, dar sa ramana fermi (sa nu ii zdrobim cand amestecam). Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in sferturi.
Mazarea si fasolea se fierb 10 minute fiecare, apoi se trec pe sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga.
Maslinele fara samburi se taie felii, rosiile cherry se taie jumatati si castravetele felii. 
Ouale fierte se taie in patru. Tonul se scurge de sos si se lasa deoparte.

Pe un platou punem separat fiecare leguma, ouale si tonul. Deasupra turnam sosul de mustar si amestecam usor.



Optional presaram un mix de seminte.







Pofta buna!