Prajitura cu foi de miere si crema de smantana (Medovik)








In ciudata faptului ca in general prajiturile cu foi sunt migaloase, aceasta se face foarte usor, foile se intind si se coc rapid, iar crema e gata in 3 minute.
Este o prajitura numai buna pentru Sarbatori pentru ca puteti sa o faceti cu cateva zile inainte si sa o pastrati in frigider.
Foile se inmoaie de la crema si se intrepatrund perfect aromele.
Prajitura originala are crema formata doar din smantana acra si zahar, dar eu am adaugat si mascarpone pentru a fi mai groasa si mai legata.

Ingrediente:
Foi:
24x18 cm
2 oua
125 g zahar
130 g miere
130 g unt
450 g faina
1/2 lingurita praf de copt
1 varf de cutit bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita esenta de vanilie


Crema:
400 g smantana acra 20%grasime
300 g mascarpone (sau orice crema de branza grasa)
300 g zahar

miere
nuci maruntite

Mod de preparare:
Foi:

Untul si miere se pun intr-o cratita pe foc si se amesteca incontinuu pana se incalzesc si se omogenizeaza.
Ouale se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga amestecul de unt si miere. Amestecam faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu si o cernem peste compozitia lichida. Amestecam cu un tel si framantam cu mana un aluat moale. Il lasam 10-15 minute sa se odihneasca, apoi il impartim in 6 bile (aproximativ 150 g fiecare).
Fiecare bila o intindem intr-o foaie subtire, pe masa infainata si apoi o transferam pe hartie de copt. 

Coacem in cuptorul preincalzit, la temperatura medie, aproximativ 3 minute pe fiecare parte (dupa 3 minute intoarceti pe cealalta parte). Lasati foile sa se raceasca pe o suprafata plana pentru ca se intaresc foarte tare si devin casante.

Crema:

Smantana grasa se amesteca cu branza mascarpone si zaharul pudra si se amesteca usor cu un tel. Se lasa la frigider pana se racesc foile.

Asamblare:


Foaia se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt sau folie alimentara, se pune 1/6 din crema (150 g), nuci maruntite si miere, foaie, cream, nuci, miere si tot asa pana terminam foile; ultimul strat este de crema. Invelim prajitura in folie alimentara si o lasam la frigider cel putin o noapte, cu o greutate deasupra.
Prajitura se poate pastra cateva zile la frigider si chiar este recomandat acest lucru.
Foile se inmoaie de la crema si se intrepatrund aromele.