Tort cu crema de lamaie si lemon curd









 Sunt sigura ca stiti ca eu sunt un fan declarat al ciocolatei, dar uneori simt nevoia sa o las deoparte si sa pregatesc ceva mai fresh, fara vreo picatura de ciocolata :)

Pe langa prajiturile/torturile cu ciocolata imi plac si cele cu lamaie, portocala, dovleac sau morcovi, la fel ca mine cred ca sunt multi, asa ca iata si un tort "proaspat", cu lamaie, dulce-acrisor si delicios.


Ingrediente:
Blat:
18 cm
6 oua
150 g zahar
1 praf de sare
50 ml ulei
70 ml lapte
250 g faina
5 g praf de copt


Crema de lamaie:

3 galbenusuri
100 g zahar
300 ml lapte
30 g amidon
3 linguri lemon curd
5 g gelaina
20 ml apa rece
250 ml frisca lichida

Lemon curd:
2 lamai
2 galbenusuri
1 ou
200 g zahar
50 g unt

Sirop: 
100 g zahar
150 ml apa
1 lingurita esenta de vanilie

 
Mod de preparare:

Blat:



Ouale se separa; albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga o lingura de zahar si se mixeaza pana se formeaza o bezea lucioasa.

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se dizolva, apoi se adauga uleiul, laptele, vanilia si se amesteca.

Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne in compozitia de oua, apoi se incorporeaza spuma de albusuri, amestecand usor pentru a nu se lasa compozitia.

Tavile se ung cu unt si se tapeteaza cu faina, se toarna 1/4 din compozitia in fiecare forma si se coc 12-15 minute, pana se rumenessc si trece testul scobitorii. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Tips: Pentru a avea 4 blaturi egale, eu cantaresc cantitatea de compozitie si o impart in patru, tot cantarita. La fel procedez si la crema.
 
Lemon curd:
Intr-o cratita se pune zaharul, se rade coaja de lamaie, apoi se stoarce si sucul peste, se adauga galbenusurile, oul intreg si untul. Se pune cratita pe foc mic si se amesteca incontinuu pana se ingroase. 
Aveti grija sa nu dati focul tare pentru ca se prinde repede. Trebuie sa stati in permanenta langa cratita.


Crema de lamaie:



Laptele se pune intr-o cratita pe foc; galbenusurile se amesteca cu zaharul si amidonul, se adauga putin lapte caldut si se si se pune peste restul de lapte din cratita. Cratita se pune din nou pe foc, se amesteca incontinuu pana se ingroase compozitia. Se pune crema intr-un bol, se adauga lemon curd-ul si o lingurita de unt. Se amesteca si se acopera cu o folie alimentara.

Gelatina se hidrateaza in 20 ml apa rece, se dizolva la microunde si se amesteca cu cremade lamaie.

Frisca batuta se incorporeaza in crema racita.
In tava cu pretii detasabili asezam o hartie de copt pe baza si pe lateralele le imbracam tot in fasii de hartie. Asezam primul blat, il insiropam putin, pune 1/4 din crema de lamaie, nivelam, adaugam o lingurita de lemon curd si continuam cu celalalt blat, crema, lemon curd si blat, crema, lemon curd si ultimul blat.
 Il dam la frigider cel putin o ora, il scoatem si il imbracam in crema ramasa (1/4).
Decoram cu felii de lamaie, lemon curd si rodie.