Tarte cu caramel, ciocolata si choux(craquelin)/ Entremet Profiteroles Tartelette









Înainte de Paste am pregatit niste coji de tarta cu gandul de a le umple pentru masa de sarbatoare, dar planurile s-au schimbat, am pregatit alte prajituri (pe care nu am apucat sa le fotografiez si sa le fac vedete :P) si am abandonat cojile de tarta intr-o caserola mare in frigider.

 Ieri le-am vazut si am zis ca trebuie neaparat sa le umplu, initial am vrut sa fac o crema de vanilie, apoi am zis sa fac ceva mai complex si am ales o combinatie de ciocolata si caramel si am garnisit totul cu niste delicioase choux (pregatite dupa o varianta pe care am incercat-o de multe ori, dar niciodata nu a ajuns pe blog, cu aluat fraged deasupra, care se crapa frumos la cuptor, asa numitul craquelin).




Ingrediente:
12 tarte
Aluat:

270 g faina

150 g unt

50 g zahar pudra

50 ml  apa rece
1 praf de sare
Sos caramel:
200 g zahar
70 g unt(82%grasime0
100 ml smantana pentru frisca(30%grasime)


Crema de ciocolata:
150 g ciocolata
120 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
100 ml lapte
2 galbenusuri
100 g zahar
5 g gelatina
30 ml apa rece

+150 ml frisca batuta

Choux craquelin:
100 ml apa
50 ml lapte
70 ml ulei
100 g faina
1 praf de sare
3 oua
50 g unt rece
50 g faina
50 g zahar brun
1 lingurita cacao





Mod de preparare:
Aluat:





Faina, untul rece taiat bucatele, zaharul pudra si un praf de sare se pun in robotul de bucatarie si se pulseaza de cateva  ori pana se marunteste untul, apoi se da viteaza mai mica si se adauga treptat apa rece . Nu se amesteca foarte mult, cat sa se formeze bulgarasi de aluat. Se pune aluatul intr-o folie alimentara si se la frigider pentru 30 de minute.

Daca nu aveti robot de bucatarie, puneti faina, zaharul pudra si un praf de sare intr-un bol. Adaugati untul rece taiat bucatele si amestecati cu degetele pana obtineti o compozitie nisipoasa, apoi adauga apa si formati o bila de aluat





  Aluatul se imparte in 12 bile egale si fiecare bila se pune in forma de mini tarte si cu degetele infainate se niveleaza aluatul, atat pe peretii formei cat si pe baza. 

 

Se înțeapă din loc in loc cu furculita si se aseaza formele intr-o tava.

 

Se coac aproximativ 20 minute la foc mediu. Sunt gata atunci cand incep sa se rumeneasca. Scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca.
Sos caramel:

   Este foarte important sa folositi smantana lichida pentru frisca si nu frisca lichida, pentru ca aceasta este mult mai grasa.
   Intr-o cratita se pune zaharul si se caramelizeaza, fara sa ramana cocoloase de zahar, apoi se adauga untul taiat cubulete si se amesteca pana se topeste. Se adauga smantana lichida cu grija pentru ca se ridica vapori de abur. Se lasape foc mic pana incepe sa clocoteasca, apoi se stinge focul. 
Crema de ciocolata:
 Gelatina se pune intr-o ceasca cu o lingura cu apa rece si se lasa deoparte.



Galbenusurile se amesteca cu zaharul. Frisca lichida se amesteca cu laptele si se pun intr-o cratita pe foc; se incalzesc usor. Amestecul caldut se toarna peste crema de oua cu zahar si se pune din nou pe foc mic. Se amesteca incontinuu cu un tel pana se ingroase putin, ca o smantana subtire.




Ciocolata tocata se pune intr-un bol si se toarna crema de oua, se amesteca pana se topeste complet ciocolata. Amestecul se mixeaza putin cu un blender vertical, apoi se pune gelatina dizolvata.



Se lasa aproximativ o ora sa se raceasca la frigider. Din crema se pune deoparte 1/3 care se amesteca cu frisca batuta. Cu aceasta crema umplem choux-urile.

 Choux craquelin:
Din unt rece, zahar, cacao si faina se face un aluat fragede, cu mainile sau in robotul de bucatarie. Se pune aluatul intre doi foi de hartie pentru copt si se intinde cat mai subtire, apoi se decupeaza cerculete mici, de marimea choux-urilor. Se baga in congelator hartia de copt si se lasa acolo pana facem aluatul de choux.
Laptele, apa, uleiul si sarea se pun intr-o cratita pe foc, cand incepe sa clocoteasca se adauga faina, toata deodata, si se amesteca energic cu o lingura de lemn pana se formeaza  o bila de aluat. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca.

Cand aluatul este racit, se adauga ouale, mixand bine dupa fiecare, inainte de a adauga urmatorul ou. La sfarsit se obtine un aluat cremos si lipicios. Aluatul se pune intr-un posh cu un dui rotund si se spriteaza cercuri mici de aluat in tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele.
Deasupra fiecarui cerculet de aluat se pune cate un cerculet de aluat fraged.

 Se vor coace doua tavi. Tava se introduce in cuptorul prencalzit pentru 20-25 minute( in primele 10 minute la tem de 180 grade Celsius, apoi la 150-160 grade C). Nu se deschide usa cuptorului si se lasa sa se raceasca in cuptor, apoi se reaprinde si se coace cealalta tava.


Choux-urile racite se umplu cu crema de ciocolata amestecata cu frisca batuta.
 Asamblare:
Peste cojile de tarta se pune 1 lingura de sos caramel si se pun 5 minute la congelator, apoi se umplu cu crema de ciocolata. Se lasa la frigider pana se intareste crema, apoi se decoreaza cu 2 choux-uri si ciocolata/cacao.