Choux a la creme cu vanilie, foita de ciocolata si ganache







Ingrediente:
Aluat:
120 ml lapte
120 g unt
120 ml apa
140 g faina
1 praf de sare
1 lingurita zahar
4 oua mari

Crema:

3 galbenusuri
450 ml lapte
2 linguri amidon
150 g zahar
extract de vanilie
200 ml frisca lichida

Ganache de ciocolata:

100 g ciocolata
100 g frisca lichida

Foita de ciocolata:

100 g ciocolata




Mod de preparare:

Aluat:

Intr-o cratita se pune apa, untul, laptele, zaharul si sarea; in momentul in care incepe sa clocoteasca se adauga faina in "bloc" (toata odata), se micsoreaza flacara si se amesteca pana se formeaza o bila de aluat. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca.

Cand aluatul este racit, se adauga ouale, mixand bine dupa fiecare, inainte de a adauga urmatorul ou. La sfarsit se obtine un aluat cremos si lipicios. Aluatul se pune intr-un posh cu un dui rotund si se spriteaza cercuri mici de aluat in tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele.


 Se vor coace doua tavi. Tava se introduce in cuptorul prencalzit pentru 20-25 minute( in primele 10 minute la tem de 180 grade Celsius, apoi la 150-160 grade C). Nu se deschide usa cuptorului si se lasa sa se raceasca in cuptor, apoi se reaprinde si se coace cealalta tava.

Crema:

Laptele se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul si se adauga un cubulet mic de unt. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu frisca batuta spuma.

Crema se pune intr-un posh prevazut cu un dui ascutit, pentru umplut si se umplu choux-urile.


Ganache de ciocolata:  

Frisca lichida se pune intr-o cratita si se incalzeste. Atentie, incalziti doar, nu trebuie sa dea in fiert. Se retrage de pe foc si se toarna intr-un bol in care este ciocolata tocata.  Se amesteca pana se omogenizeaza, apoi se lasa sa se raceasca(la frigider) 1-2 ore.
Dupa ce s-a racit complet se mixeaza pana se deschide la culoare si capata o consistenta pufoasa; nu exagerati cu mixatul, trebuie doar sa aeram putin crema. 

Foita de ciocolata:

Ciocolata tocata se pune intr-un bol de sticla pe bain marie, fara ca apa sa atinga bolul. Cand ciocolata este topita se toarna ciocolata pe o hartie de copt si se intinde cu o spatula in strat subtire, intr-un dreptunghi. Se lasa sa se raceasca (daca se poate deschideti geamul de la bucatarie).
Cand ciocolata este racita taiati patrate/cercuri sau triunghiuri.

Fiecare choux se decoreaza cu foita de ciocolata si ganache de ciocolata.