Imi este destul de greu sa creez un desert fara ciocolata, mi-e greu sa vad dincolo de ciocolata si asta pentru ca mi se pare cel mai versatil ingredient.
Cum sunt o iubitoare de ciocolata am zis ca trebuie sa am pe blog un tort mega-ciocolatos, care sa contina doar ciocolata, fara alte ingrediente.
E un tort care se mananca in cantitati mici, adica felii subtiri pentru ca este dulce si contine destul de multa ciocolata, dar merita fiecare calorie :))
Este tortul perfect pentru orice iubitor de ciocolata!
♥
Ingrediente:
3 blaturi x 18 cm
240 g faina
280 g zahar pudra
12 g praf de copt
270 ml lapte batut
80 ml ulei
4 oua
270 ml cafea fierbinte
100 g cacao
esenta de vanilie
Crema de ciocolata:
450 g ciocolata
(55% cacao)
400 g smantana fermentata
(20%grasime)
300 g zahar pudra
250 g unt gras
(82%grasime)
Mod de preparare:
Blat:
Faina
se amesteca cu zaharul pudra si praful de copt si se cerne. Laptele
batut se amesteca cu ouale si uleiul si se toarna peste amestecul uscat.
Cafeaua fierbinte se amesteca cu cacaua si esenta de vanilie si se
toarna in fir subtire peste compozitia anterioara, amestecand cu un tel
pana se omogenizeza.
Compozitia
se imparte in trei parti egale si se coc blaturile intr-o forma de 18
cm, unsa cu unt si tapetata cu cacao. Se coc 20-25 minute in cuptorul
preincalzit. Dupa 20 de minute se verifica daca sunt gata.
Se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca. Daca au crescut mai mult in mijloc, se niveleaza cu un cutit zimtat.
Crema de ciocolata:
Untul si smantana trebuie lasate cateva ore pe masa din bucatarie pentru a ajunge la temperatura camerei.
Peste o cratita cu apa se aseaza un bol de sticla si se adauga ciocolata tocata si 1 lingura de unt si se amesteca pana se topeste ciocolata. Se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura smantanii.
Intr-un bol se pune ciocolata racita si smantana si se amesteca cu o spatula (este important sa puneti toata cantitatea de smantana si atat ciocolata cat si smantana sa aiba aproximativ aceeasi temperatura) pana se omogenizeaza si se transforma intr-o crema pufoasa.
Untul se mixeaza cu zaharul pudra si se adauga treptat crema de ciocolata si smantana. La sfarsit obtinem un frosting delicios pe care il lasam la frigider 20-30 minute (trebuie sa fie usor de intins, dar u foarte moale).
Pe un platou asezam primul blat, il insiropam putin, punem 2-3 linguri de crema de ciocolata si nivelam, apoi asezam cel de-al doilea blat, crema si iar blat. Il lasam la frigider 30 minute, apoi il scoatem si il imbracam in crema de ciocolata ramasa.
Daca dorim punem o glazura de ciocolata sau glazura oglinda (reteta) si decoram dupa bunul plac.
Tips:
- Crema se poate taia foarte usor atunci cand amestecati ciocolata si smantana, mai ales daca nu sunt la aceeasi temperatura, asa ca trebuie neaparat sa puneti intreaga cantitate de ciocolata si smantana odata.
- Daca totusi se taie crema, atunci o puneti pe bain marie, asa taiata, in bol de sticla si amestecati pana se incalzeste si reapare luciul.
- Tortul este mai bun dupa cel putin o noapte de stat la rece.
- Smantana folosita este smantana fermentata, acra, pe care o folosim la sarmale sau mamaliguta :P