Prajitura cu foi de bezea cu nuca, crema de ciocolata si crema de vanilie




  
  Nimic nu este mai bun decat o prajitura cu un blat extrem de fin de bezea cu nuca, crema de ciocolata si crema de vanilie, la fel de fine.

     V-am povestit de crema de ciocolata (cremeux au chocolat), de care m-am indragostit iremediabil si pe care o ador. E cea mai buna crema, super simplu de facut si foarte fina. Se preteaza la orice fel de prajitura/tort.
 
De aceasta data am incercat si varianta de vanilie si am fost la fel de incantata ;)






Ingrediente:
Blat:
4 albusuri
1 lingura zahar tos
1 praf de sare
170 g nuci macinate
70 g zahar pudra


Crema de ciocolata:

250 ml frisca lichida
100 ml lapte
4 galbenusuri
80 g zahar
250 g ciocolata
6 g gelatina

Crema de vanilie:

150 ml frisca
70 ml lapte
3 galbenusuri
1 pastaie vanilie
70 g zahar
6 g gelatina

Decor:

100 g ciocolata topita
nuci tocate


Mod de preparare:
Blat:

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul tos si se mixeaza pana obtineti o bezea stralucitoare.
Nucile maruntite fin se amesteca cu zaharul pudra si se incorporeaza in spuma de albus, amestecand usor cu o spatula.
Compozitia se toarna in tava  cuptorului tapetata cu hartie de copt, iar hartia de copt o ungeti cu ulei. Se niveleaza si se coace in cuptorul preincalzit 25-30 minute, sau pana cand este gata. Se lasa sa se raceasca.
Daca aveti o tava mai mica, aproximativ pe jumatatea celei a aragazului coace folile separat si astfel e mai usor sa montati prajitura in aceeasi tava.

Crema de ciocolata:


Gelatina se pune intr-o ceasca cu o lingura cu apa rece si se lasa deoparte.

Galbenusurile se amesteca cu zaharul. Frisca lichida se amesteca cu laptele si se pun intr-o cratita pe foc; se incalzesc usor. Amestecul caldut se toarna peste crema de oua cu zahar si se pune din nou pe foc mic. Se amesteca incontinuu cu un tel pana se ingroase putin, ca o smantana subtire.

Ciocolata tocata se pune intr-un bol si se toarna crema de oua, se amesteca pana se topeste complet ciocolata. Amestecul se mixeaza putin cu un blender vertical, apoi se pune gelatina dizolvata.

Se lasa aproximativ o ora sa se raceasca la frigider, apoi se pune 15 minute la congelator


Crema de vanilie:

Gelatina se pune intr-o ceasca cu 2 linguri cu apa rece si se lasa deoparte. 

Frisca lichida, laptele si vanilia se pun intr-o cratita si se incalzesc. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, apoi se toarna amestecul lichid si se amesteca. Se pun din nou in cratita pe foc si se amesteca incontinuu pana se ingroase. 

Se retrage de pe foc si se adauga gelatina dizolvata. Se amesteca cu un blender vertical 30 secunde, apoi se lasa sa se racesca complet la frigider.

Asamblare:

Foaia de blat se taie pe jumatate, pe latime, obtinand 2 foi de aceeasi marime.
Intr-o tava de marime foilor se aseaza o folie alimentara, prima foaia care se pensuleaza cu siropul de zahar si se torna crema de ciocolata. Se acopera cu o folie alimentra si se lasa la congelator 15 minute, apoi se pune cea de-a doua foaie, se insiropeaza putin si se toarna crema de vanilie.
Se lasa la frigider 2-3 ore sau pana cremele sunt intarite.

Feliile se decoreaza cu ciocolata si crema de ciocolata (frisca batuta amestecata cu ciocolata topita si racita putin).

Foaia de ciocolata se face astfel: se topeste ciocolata pe bain marie si se toarna pe o hartie de copt; se intinde cu o spatula, se lasa sa se intareasca, apoi se taie fasii.