Prajitura Opera




     De mult timp imi doresc sa incerc aceasta prajitura celebra, dar tot timpul am avut impresia ca este extrem de complicata si complexa :)

Nu este deloc asa, se face foarte usor, iar rezultatul intrece orice asteptari :)

       Crema fina de cafea se completeaza perfect cu blaturile fragile cu migdale insiropate cu sirop de cafea si ganache-ul de ciocolata.
Nu sunt foarte multe retete pe internet, dar majoritatea sunt identice :)
Va recomand sa o faceti pentru weekend, o sa fiti impresionati de gustul si finetea acestei prajituri!
 
 ♥♥♥



Ingrediente:
12 portii
Foi:
6 oua
230 g migdale macinate
230 g zahar pudra
70 g faina
6 albusuri
2 linguri zahar tos
50 g unt topit
esenta de vanilie

Ganache de ciocoata:
300 g ciocolata neagra
280 ml frisca
50 g unt

Sirop de cafea:
200 g zahar
100 ml apa
2 plicuri cafea instant


Crema de cafea:
6 galbenusuri
200 g zahar
2 linguri apa
300 g unt 80% grasime
2 linguri sirop de cafea


Mod de preparare:
Foi:

Ouale intregi se bat putin cu mixerul; faina se amesteca cu migdalele maruntite si zaharul pudra. Peste amestecul uscat se pun ouale batute si se amesteca cu un tel.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat cele doua linguri de zahar tos si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si densa. Spuma se incorporeaza usor in amestecul de oua, faina si migdale, amestecand prin rasturnare pana se omogenizeaza totul. La sfarsit se adauga untul topit si racit.

Tava aragazului se tapeteaza cu hartie de copt si se pune 1/3 din compozitie. Se intinde cu o spatula dreapta. Se coace 10-12 minute la teperatura medie. Este gata cand se rumeneste pe margini. La fel se procedeaza si cu celelalte doua foi. Se lasa sa se raceasca.

Sirop de cafea:

Cafeaua instant se amesteca cu doua linguri de apa. Intr-un ibric se pune zaharul, apa si amestecul de cafea. Se fierbe pe foc mic pana zaharul este dizolvat si obtinem un siop gros.

Crema de cafea:

Intr-o cratita se pune zaharul si doua linguri de apa. Se fierbe pana zaharul este dizolvat si apar bule deasupra. Din cand in cand se pensuleaza marginile vasului cu apa rece pentru a evita formarea cristalelor de zahar. Daca aveti termometru, siropul este gata in momentul in care ajunge la 124 grade C.
Galbenusurile se mixeaza pana devin pale la culoare, apoi se adauga siropul de zahar, in fir subtire, mixand incontinuu. Dupa terminarea siropului se continua mixarea pana obtineti o crema pufoasa si pana ce aceasta se raceste (aproximativ 10 minute), apoi se adauga cate o lingurita de unt moale. 

La sfarsit obtineti o crema fina si aerata. Se lasa la frigider.

Ganache de ciocolata: 

Frisca lichida se pune intr-o cratita  si se incalzeste. Atentie, incalziti doar, nu trebuie sa dea in fiert. Se retrage de pe foc si se toarna intr-un bol peste ciocolata tocata si untul cuburi
Se amesteca pana se omogenizeaza, apoi se lasa sa se raceasca(la frigider) 1-2 ore.

In tava in care am copt foile se pune o hartie de copt, se aseaza prima foaie, se pensuleaza cu siropul de cafea dizolvat cu apa calda, se intinde jumatate din crema de cafea, se niveleaza, se pune urmatoarea foaie insiropata si jumatate din crema ganache. Se pune ultima foaie insiropata si restul de crema de cafea.

Se taie pe jumatate, pe latime si se pun jumatatile una peste alta, crema de cafea suprapunandu-se, deasupra ramane foaia goala, peste care se pune restul de crema ganache si se niveleaza.
Se lasa la frigider cateva ore, apoi se pudreaza cu cacao si se proportioneaza.