Ieri am vrut sa imi treaca mai repede timpul, asa ca m-am gandit sa fac ceva bun :)
M-am gandit la o rulada pentru ca nu am mai facut de mult timp, dar nu mai aveam frisca lichida, deci cum sa fac crema?! Asa ca m-am gandit instant la bezeaua elvetiana, care se face rapid si se comporta perfect.
Este minunata intr-o rulada pentru ca se intareste rapid si are un gust extraordinar. Am ales sa o completez cu putin caramel si a iesit perfecta!
Rulada se face rapid si se poate savura dupa doar o ora de stat la rece.
Weekend minunat!
Ingrediente:
3 oua mari
100 g zahar
3 linguri ulei
3 linguri lapte
60 g faina
30 g cacao
5 g praf de copt
1/2 lingurita esenta de vanilie
Crema:
2 albusuri
140 g unt
80 g zahar
Mod de preparare:
Blat:
Ouale se separa. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare si o lingura de zahar, apoi se lasa deoparte. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se devin cremoase, apoi se adauga laptele si uleiul; se omogenizeaza.
Faina se
amesteca cu praful de copt si cacaua; se incorporeaza in amestecul lichid. Albusurile batute se incorporeaza usor, cu o spatula.
O tava dreptunghiulara se tapeteaza cu
hartie de copt si se toarna compozitia. Se introduce in cuptorul
preincalzit pentru 15-20 minute.
Un prosop de bucatarie se umezeste si
se “lipeste” o hartie de copt.
Cand rulada
este coapta se rastoarna peste hartia de copt si se ruleaza cu grija;
se lasa sa se raceasca.
Crema:
Intr-un
bol (de metal sau de sticla) se pun albusurile si zaharul si se
amesteca putin. Intr-o oala inalta se pune apa, nu multa pentru ca nu
trebuie sa atinga bolul.
Cand fierbe se pune bolul deasupra si se
amesteca cu un tel incontinuu pana se dizolva zaharul in
totalitate(pentru a verifica asta se ia din albus intre degete si daca
nu se mai simt granulele inseamna ca e gata).
Se
ia bolul de pe foc si se mixeaza la viteza maxima pana se raceste bolul
(si amestecul) si se transforma intr-o bezea tare si lucioasa.
In
momentul in care bolul si amestecul sunt reci se adauga cate un cub de
unt (scos din frigider cu cateva ore inainte, trebuie sa fie moale); nu
se adauga un alt cub pana cand anteriorul nu este incorporat.
La
un moment dat crema o sa fie moale, aproape lichida si cu aspect de
crema taiata, dar nu va faceti griji, isi revine imediat si se
transforma intr-o compozitie cremoasa.
Dupa ce se termina cubuletele de unt se adauga extractul de vanilie, caramelul si se mixeaza putin.
Blatul racit se desface din hartie si se pune crema, se niveleaza, apoi se ruleaza strans.
Se aseaza pe o tava si se pune la frigider cel putin o ora, apoi se decoreaza cu cacao, ciocolata si sos caramel.
Delicioasa!