Prajitura cu crema de lapte







      
                 M-am gandit ca pana la Craciun sa va propun fursecuri, biscuiti si prajituri potrivite pentru aceasta sarbatoare.

              De data aceasta am pregatit o prajitura usoara, cu blat pufoas de cacao si crema fina de lapte.

Crema este mai bine zis un mousse, aerat si pufos ca un norisor.
Are un gust minunat, simplu si ...delicios :)

Ingrediente:
Blat:
20x20 cm
4 oua
150 g zahar
70 ml lapte/ frisca lichida
60 g unt topit
100 g faina
50 g cacao
10 g praf de copt
esenta de vanilie

Crema:
350 ml lapte
20 g amidon
150 g zahar
esenta de vanilie
300 ml frisca lichida
10 g gelatina

Sirop:
100 g zahar
70 ml apa
1 lingura cacao
vanilie

Glazura;
100 g ciocolata
70 ml frisca

Mod de preparare:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se lasa deoparte.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga laptele, vanilia si untul topit. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cerne in compozitie. Se omogenizeaza bine, apoi se incorporeaza albusurile, cu o spatula, amestecan usor.

Compozitia se imparte in doua parti egale si se coc doua foi intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pentru 10-12 minute, fiecare.

Crema:
Laptele se amesteca cu zaharul, amidonul si vanilia. Se pune cratita pe foc si se amesteca incontinuu pana se ingroase crema. Gelatina se pune in 30 ml apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute, apoi se dizolva la microunde. Gelatina se amesteca cu crema de lapte si se lasa sa se raceasca.
Frisca se bate pana devine rigida, apoi se amesteca cu crema de lapte racita.

Sirop:
Toate ingredientele se pun intr-un ibric si se fierbe un sirop gros, asemanator unei glazuri.

In tava cu peretii detasabili se aseaza prima foaie de blat si se insiropeaza cu sirop, cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Se pune crema si se niveleaza, apoi se pune cealalta foaie si se insiropeaza putin.
 Se pune tava acoperita in frigider pentru 1 ora.

Glazura:
Ciocolata tocata se pune pe bain marie cu frisca lichida si se amesteca incontinuu pana se topeste si se transforma intr-o glazura lucioasa si curgatoare.

Glazura se toarna peste prijitura, se niveleaza si se lasa sa se racoreasca la temperatura camerei, apoi se pune in frigider si se lasa pana se intareste.

Prajitura se taie cu ajutorul unui cutit incins.


Pofta buna!