O prajitura extraordinara si nu foarte complicata, daca nu punem la socoteala
foile de bezea :P
Dar asta se poate rezolva, daca facti o "foaie" din bezele cumparate si astfel scapati de o grija.
Eu le-am facut in casa si au iesit foarte bine :) In rest prajitura e
simpla, blat de cacao si crema ganache :)
Merge foarte bine si cu alte fructe, visine, fructe de padure
sau zmeura.
Ingrediente:
Blat:
5 oua
5 linguri zahar
2 linguri ulei
3 linguri lapte
2 linguri cacao
6 linguri faina
1 lingurita praf de copt
Foi de bezea:
3 albusuri
200 g zahar fin
1/2 lingurita esenta de vanilie
Mousse de ciocolata:
2 galbenusuri
100 ml lapte
1 lingura amidon
150 g ciocolata
100 g zahar
10 g gelatina
100 ml frisca
2 albusuri
Crema:
200 g ciocolata neagra
300 ml frisca lichida
100 g zahar pudra
3 linguri cacao
Capsune
menta
Blat:
Ouale se mixeaza cu zaharul pana se
topeste,apoi se adauga laptele si uleiul si se omogenizeaza. Faina se
amesteca cu cacaua si praful de copt si se incorporeaza in amestecul
lichid.
Tava mare a aragazului se tapeteaza cu
hartie de copt si se toarna compozitia. Se introduce in cuptorul
preincalzit pentru 15-20 minute. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in 3 foi, pe latime.
Foi de bezea:
Se porneste cuptorul la 140/160 grade C.
Albusurile se bat cu un praf de sare pana se intaresc, apoi se adauga
treptat, cate o lingura de zahar, mixand incontinuu. Rezulta o spuma
lucioasa si densa. Este gata atunci cand tot zaharul este dizolvat. Se
adauga cream of tartar si esenta de vanilie si se omogenizeaza.
O tava se tapeteaza cu hartie de copt si se deseneaza 3 dreptunghiuri de marimea unei tavi de chec. Se pune bezeaua si se nivleaza. Se introduce in cuptorul preincalzit, la cea
mai mica temperatura (100 grade C daca aveti cuptor electric) si usa
intredeschisa (se pune o lingura de lemn si astfel ramane exact cat
trebuie), timp de 120 minute
Mousse de ciocolata:
Laptele se pune impreuna cu extractul de
vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu
zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se
adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir
subtire, peste crema de oua si se amesteca bine.
Compozitia obtinuta se
pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca
incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste
focul si se adauga patratelele de ciocolata. Se lasa sa se racoreasca.
Gelatina
se pune intr-o ceasca cu 2 linguri de apa rece si se lasa pana o
absoarbe, apoi se pune la microunde pentru cateva secunde. Gelatina se
amesteca cu 2-3 linguri de crema, apoi se incorporeaza si restul.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga 50 g zahar pudra.
Dupa
ce s-a racit, crema se amesteca cu frisca si albusurile, batute spuma.
Crema:
Ciocolata rupta bucati se pune intr-o
cratita cu 200 ml frisca lichida si se pune pe foc mic, pana se topeste
ciocolata. Glazura obtinuta se lasa sa se racoreasca, apoi se lasa la
frigider pentru 2 ore. Dupa ce a stat la rece se mixeaza bine, se adauga
zaharul pudra, cacaua si restul de frisca lichida.
O tava de chec se tapeteaza cu folie alimentara, se pune o foaie de blat, optional se insiropeaza si se toarna
1/4 din mousse, se pune foaia de bezea, 1/4 mousse, blat de cacao,
mousse, bezea, mousse, blat. Se lasa la frigider cel putin doua ore, apoi
se rastoarna pe o farfurie.
Se decoreaza cu crema ganache, capsune, menta si cacao.