Concurs "Ziua copilului" - Naturelo va premiaza!



               Se apropie 1 Iunie, o zi importanta, Ziua copilului. Stim ca el e cea mai importanta fiinta din viata unei mame :) 
            Eu m-am gandit sa celebram aceasta zi importanta (fie vorba intre noi, pentru mine e foarte importanta) printr-un concurs frumos.

           Impreuna cu Naturelo am decis sa demaram un nou concurs, unul dedicat copiilor, asa ca va provocam sa gatiti sanatos, frumos si original :)

Ce trebuie sa faceti?

      Este simplu: pregatiti o reteta, fie dulce, fie sarata, pentru copilul dv sau daca nu aveti, o reteta pe care ati vrea sa i-o pregatiti in viitor. 
     1)  Faceti poze cat mai frumoase si mai artistice, scrieti reteta si trimiteti un mail la adresa pasiunepentrubucatarie@yahoo.ro care sa contina: numele, reteta si poza/pozele.
2) Distribuiti aceasta poza pe pagina personala de facebook, in mod public!

Premiem trei retete:
1) Cel mai sanatos preparat
2) Cel mai frumos prezentat preparat
3) Cel mai original preparat


Fiecare premiu contine:
2 borcane dulceata de nuci
2 borcane dulceata de cirese
 2 borcane dulceata de piersici
 2 borcane mazare prima recolta 2013
 2 sticle nectar de caise
 1 borcan zacusca ciuperci
 1 borcan rosii cherry

Gatiti cu dragoste!

Asadar toata lumea are sanse, avand in vedere ca avem 3 criterii diferite de jurizare (eu si Naturelo jurizam retetele si alegem castigatorii).

Ne-am gandit ca perioada de concurs sa fie 29.05.2013-05.06.2013, in acest fel aveti timp suficienta sa pregatiti ceva potrivit pentru concurs.

Daca nu ati dat like paginilor "Naturelo"si "Pasiune pentru bucatarie", va invit sa o faceti :)

Spor la gatit! 
Astept cu nerabdare retetele! 

Later edit:

Concursul se prelungeste pana in data de  12.06.2013!















Multumesc tuturor pentru participare si pentru delicioasele retete trimise :) 

Multumim si sponsorului Naturelo care se va ocupa de livrarea bunatatilor! 


In urma jurizarii impreuna cu Naturelo am decis cei 3  castigatori :)






-cel mai sanatos preparat:

 Angelica Nistor/Duo mousse de mazare si morcovi

-cel mai frumos preparat: 

Carmen Tobias/Tarta cu morcovi si lamaie

-cel mai original preparat: 

Anca Bunea/Budinca de tapioca cu lapte de soia

Castigatorii o sa fie contcatati prin email pentru trimiterea datelor!

Felicitari tuturor!
Va pregatim si alte surprize in curand! 








"Briose cu spuma de piersici"


 Marincu Angelina Elena
Ingrediente pentru briose: 
2 oua
140 g faina
 110 g unt
 100 g zahar
 3 lingurite cacao
 2 linguri lapte
 2 lingurite praf de copt
  1 praf de sare.
Spuma de piersici: 
1 compot mare de piersici
 500 ml frisca Creme Patisserie.
 
Spuma de piersici: Mixam frisca pana se intareste.
Piersicile scurse de sirop se pun intr-un blender si se fac piure.
Le adaugam apoi peste frisca batuta si amestecam usor cu o spatula.
Dam crema la frigider pana pregatim briosele.
 
Briosele: Intr-un bol punem ouale, zaharul, praful de sare si mixam bine.
Apoi adaugam untul moale si continuam sa mixam pana se incorporeaza complet.
Adaugam apoi faina cernuta amestecata cu praful de copt si cacaoa.
Ungem formele  pentru briose cu putin unt.
Punem cate 1-1,5 linguri de compozitia in fiecare forma (depinde cat de mari sunt).
Asezam formele de silicon intr-o tava si le dam la cuptorul preincalzit pana trec testul scobotorii (15-20 de minute).
Dupa ce s-au racit, ornam briosele cu ajutorul unui posh in care am pus spuma de piersici.
Pofta buna!


"Salam de biscuiti"

 

Toderica Cristina 

Ingrediente

  • 500 gr biscuiti populari
  • 300 gr lapte
  • 150 gr margarina
  • 100 gr zahar
  • 300 gr rahat
  • 100 gr nuci
  • 3 linguri de cacao
  • coaja de lamaie
  • coaja de portocale
  • esenta de rom.

Mod de preparare reteta Salam de biscuiti

Intr-un castron mare pun biscuitii rupti cu mana.Nucile rasnite le pun peste biscuiti.
Laptele il pun intr-o cratita pe foc impreuna cu zaharul, margarina, cacao, caoja de lamaie si de portocala si amestec intr-una cu o spatula de lemn sa nu se lipeasca. Dupa ce s-a omogenizat adaug si rahatul taiat fasiute cat vreau eu de mari si mai tin pe foc pana se inmoaie si rahatul destul de bine. Iau cratita de pe foc si o las sa se raceasca vreo 10 minute. Cand s-a racit suficient, torn totul in castronul cu biscuiti si amestec cu spatula de lemn pana se omogenizeaza. Daca mi se pare ca biscuitii nu s-au inmuiat destul mai torn cate un pic de lapte caldut. Adaug si esenta de rom. Cand s-au omogenizat frumos iau din compozitie cu lingura si pun pe folie alimentara presarata cu biscuitii rasniti. Cu ajutorul foliei ii dau o forma rotulda, Din compozitia de mai sus mie imi ies doua bucati de salam de biscuiti pe care le bag la frigider pana a doua zi.
 Tort cu capsune, trandafir si crema de branza:



Goleanu Amalia-Gabriela

Ingrediente blat:
- 180 g făină
- 30 g făină de migdale (sau fulgi de migdale măcinaţi)
- un vârf de cuţit praf de copt
- un praf de sare
- 70 g zahăr
- 100 g unt
- un ou
- seminţele de la jumătate de păstaie de vanilie Ingrediente jeleu de căpşune:
- 300 g căpşune
- 70 g zăhăr
- o linguriţă extract de trandafir (se poate folosi apă de trandafir sau sirop)
- un pliculeţ de gelatină Ingrediente cremă de brânză:
- 500 g brânzică de vaci proaspătă
- 200 g smântână pentru frişcă
- 150 g zahăr
- seminţele de la jumătate de păstaie de vanilie
- un pliculeţ gelatină Ingrediente decor:
- un albuş de ou
- zahăr
- petale de trandafiri
- trandafiri
- frunze de trandafiri
- o pensulă micuţă
- câteva căpuşune


Mai întăi pregătim decorul:
Batem albuşul de  ou lejer, căt să facă puţină spumă şi să nu devină tare. Pe o farfurie întinsă punem zahăr din belşug. Cu pensula înmuiată în albuş ungem petalele, frunzele şi florile de trandafiri, apoi le punem în zahăr cu o parte, peste cealaltă presărăm zahăr. Scuturăm  de zahărul în surplus şi aşezăm florile şi frunzele zaharisite pe o foaie de copt cerată. Şi aşteptăm aproximativ o zi să ni se usuce decorul. Prepararea aluatului fraged:
Într-un recipient încăpător punem toate ingredientele uscate, cu menţiunea că trebuie să cernem făina. După ce amestecăm ingredientele uscate între ele, adăugăm untul rece tăiat cubuleţe, semiţele de vanilie şi oul. Amestecăm totul bine, apoi aluatul obţinut îl dăm la rece, în frigider pentru aproximativ jumătate de oră.
După o jumătate de oră scoatem aluatul de la rece, îl modelăm cu un făcăleţ după forma cratiţei de copt. În cazul nostru, una rotundă, cu mărgini care se desprind. Se dă la cuptorul deja încălzit după ce s-au făcut în aluat câteva găuri cu o furculită. Cam în jumătate de oră aluatul trebuie să se coacă. Se scoate de la cuptor şi se lasă să se răcească. Prepararea jeleului de căpşune:
Mai întăi de toate punem gelatina la hidratat într-o căniţă cu apă rece.
Apoi pasăm bine-bine cele 300 g de căpşune, adăugăm zahărul şi amestecăm. Compoziţia astfel obţinută se pune pe foc cât să se încălzească puţin. Se adaugă extractul de trandafir şi gelatina şi se dă la rece să se întărească puţin. Prepararea cremei de brânză:
Mai întăi de toate punem gelatina la hidratat într-o căniţă cu apă rece.
Frecăm brânza cu jumătate din cantitatea de zahăr şi cu seminţele de vanilie. Batem frişca şi o adăugăm peste brânzică. Următorul pas constă în adăugarea gelatinei, care poate fi înmuiată cu puţin lapte cald. Se amestecă bine şi se dă la rece şi ea.
Asamblare:
În tava în care am copt aluatul, aşezăm de jur împrejur căpşuni tăiate în jumătate. Adăugăm jeleul de căpuşune şi dăm tava la rece pentru 15 minute. Apoi adăugăm crema de brânză şi lăsăm la frigider cel puţin 3-4 ore. După ce totul s-a întărit, scoatem tortul din tavă şi îl aşezăm pe un platou.
Ultimul pas constă în decorarea tortului. Folosim trandafirii, petalele şi frunzele cristalizate.

 Pain Perdu


 
Goleanu Amalia-Gabriela



Aveţi nevoie de:
- 1 ou
- unt (cât o lingură)
- lapte (o căniţă mică)
- pâine
- fructe proaspete (eu am folosit vişine şi căpşune)
- fulgi de migdale
- zahăr
- scorţişoară
- sirop de arţar sau miere de albine
- forme de tăiat fursecurile
Preparare:
Oul se sparge într-o farfurie adâncă, se bate cu zahăr şi scorţişoară după gust, apoi se adaugă lapte. Decupăm câteva felii de pâine în formele dorite şi le înmuiem în amestecul de ou şi lapte. Pe una din forme aşezăm bucăţele de fructe tăiate, acoperim cu cealaltă formă, le fixăm cu scobitori şi punem la prăjit în untul încins. Lăsăm să se rumenească bine pe ambele părţi, apoi le scoatem pe o farfurie şi ornăm cu fulgi de migdale şi sirop de arţar. Se poate servi şi cu ingheţată, cu sos de ciocolată, sau cu fructe proaspete... posibilităţi sunt multe, ţin doar de gust şi creativitate!





Clătite cu ciocolată



Goleanu Amalia-Gabriela Aveţi nevoie de:
- 100 g ciocolată neagră sau cu lapte
- 1 lingură unt
- 1 cană lapte
- 2 ouă
- zahăr
- vanilie
- 1 cană făină
- lapte sau apă minerală
 
Preparare:
Topim ciocolata împreună cu o lingură de unt în cana de lapte fiert. Separat pregătim un aluat ca pentru clătitele obişnuite, din ouă, zahăr după gust (însă nu uitaţi că şi ciocolata este dulce şi va contribui la gustul final al clătitelor), seminţe de la o jumătate de păstaie de vanilie şi făină. Adăugaţi apoi sosul de ciocolată (răcit) şi amestecaţi. După ce s-a format această compoziţie, adăugaţi lapte sau apă minerală cât să se obţină o compoziţie ca de clătite. Compoziţia nu trebuie să fie nici prea lichidă, dar nici prea solidă! Să fie ca o smântânică fără un conţinut prea mare de grăsime, să zice. Turnaţi apoi într-o tigaie bine încinsă şi unsă cu un şerveţel înmuiat în ulei un polonic mic din compoziţia de clătite cu ciocolată. Clătitele se rumenesc bine pe ambele părţi, ca şi cele normale!
Umplutură:
- frişcă sau îngheţată, în funcţie de preferinţe sau de sezon
- fructe proaspete
Dacă umpleţi clătitele cu frişcă o puteţi amesteca cu un strop de scorţişoară pentru un plus de aromă.


Modalitate de servire:
Într-o margine a clătitei puneţi frişcă şi feliuţe de căpşune, apoi acoperiţi dând clătita în două. Mai puneţi un strat de frişcă şi fructe şi acoperiţi iar. Puteţi orna cu sos de ciocolată, sirop de arţar, sau ca în imaginile de aici. Imaginaţie să fie!
 Briose de paste si legume


Macarie Alina
Ingrediente
1/2 cup paste tip macaroane
1/2 cup + 2 linguri mozzarella rasa sau cascaval ras
2-3 linguri ulei de masline
3/4 cup legume
1 1/2 lingurite menta
sare
Preparare
Fierbem pastele dupa instructiunile de pe punga si lasam la racit. Amestecam branza rasa cu pastele.
Maruntim legumele si adaugam sare si piper si amestecam. Eu am folosit legume congelate pentru ca doar asa aveam in casa la momentul respectiv. Preincalzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Ungem formele (eu le-am uns cu unt) si adaugam compozitia de branza si paste. Adaugam legumele si branza deasupra pentru a lega toata compozitia. Stropim cu ulei de masline.
Bagam la cuptor pentru 15-18 minute. Asteptam cateva minute inainte de a le scoate din forme si servim.
      Pofta buna!!!


MINI TORTULETE CIOCOLATOASE
 LILIANA BALASCAU
Ingrediente  blat 
150gr ciocolata 
300 gr zahar
250 ml lapte
250gr unt
200 gr faina
un plic praf copt
100 gr cacao
2 oua
un praf sare
      Se topesc pe aburi sau la microunde untul,ciocolata,zaharul si laptele,se lasa apoi la racit,apoi se adauga pe rand faina ,cacao praful de copt si ouale,sa se obtina o compozitie fara cocoloase ,se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se coace la foc moderat,cand e rece se decupeaza cu ajutorul unui cerc forme rotunde,sant foarte fragede si bune cu gust intens de ciocolata.
 Ingrediente crema 500 ml suc de portocale,4 galbenusuri ,50 gr zahar sau mai mult daca sant acre tare portocalele,50 gr amidon de porumb sau orez
Se amesteca galbenusurile cu zaharul un praf de sare si amidonul alternand sì cu sucul de portocale,se pune totul intr-o cratita cu fund gros si amestecand continuu se lasa pe foc pana se ingroasa crema ,apoi se lasa la racit.
Pe fiecare blat rotund se pune crema de portocale si se decoreaza cu bucatele de ciocolata


Caramele cu ciocolata
LILIANA BALASCAU
Ingrediente 
400 gr faina
100 gr unt
un praf sare
ciocolata
 nuci macinate cu zahar si arome
Se face un aluat din faina unt si apa calduta ,un aluat elasti numai bun de intins,se pune la rece pentru 30 minute,dupa care se intinde o foaie subtire subtire se taie patratele de circa 8/8 centimetri se pun bucatele de ciocolata sau nuci macinate cu zahar si se rotoleaza si se strang la margini ca o caramela,se prajesc in ulei fierbinte si se pudreaza apoi cu zahar pudra


Tarta cu morcovi si lamaie




Carmen Tobias

Ingrediente ( o tava de chec sau de tarta ):
- 3 morcovi
- 3 oua
- 4 linguri zdravene de faina ( am pus 6 )
- 100 ml ulei
- un praf de copt
- 2-3 linguri de zahar
- o lingurita scortisoara macinata, o lingurita coaja rasa de lamaie
- putin unt (pentru unsa tava de copt)
"Crema"
Corina sugera o glazura de mascarpone sau ciocolata dar eu am pus in schimb:
-150 ml smantana de frisca, zahar dupa gust
- 1 lingura pulpa tocata de lamaie
-1 lingurita suc de lamaie



Preparare:
Se curata, spala si rad fin morcovii. Intr-un bol batem ouale bine cu zaharul, adaugam uleiul si morcovii si amestecam bine. Intr-un alt vas amestecam faina cu praful de copt, scortisoara si coaja de lamaie apoi le adaugam peste compozitia cu morcovi. Amestecam iar bine si asezam compozitia intr-o tava unsa bine cu unt. Dam totul la cuptor pentru cca. 20 de minute, ferificam cu scobitoarea sa fie copt blatul.
Dupa coacere il scoatem cu grija din tava si il lasam la racit.
Batem bine smantana de frisca cu zahar dupa gust si cand e teapana biiiine :) adaugam pulpa de lamaie si zeama si rasturnam crema obtinuta peste blatul racit complet, cernem scortisoara peste si ne apucam sa o papam! :)
Va asigur ca-i dementiala, morcovul nu se simte iar combinatia de lamaie cu scortisoara e mortala! :) Abia astept sa mai fac una. Si pe urma inca una, si pe urma alta prajitura cu lamaie si scortisoara si tot asa...




Înghețată de căpșuni





Alina Avram 



Ingrediente:



3 gălbenușuri

250 ml de lapte

250 ml de smântână lichidă

100 g de zahăr

500 g de căpșuni

1/2 baton de vanilie

sos de ciocolată (opțional)



Mod de preparare:



Căpșunile se spală, se curăță și se mixează la blender cu 50 g de zahăr. Se dau apoi la rece. Dacă doriți bucăți mai mari de căpșuni în înghețată le puteți zdrobi ca pentru piure. 

Gălbenușurile se bat cu restul de zahăr, se diluează cu lapte și se pun pe foc împreună cu semințele de la jumătate de baton de vanilie. Se amestecă permanent până când amestecul se îngroașă și ajunge la punctul de fierbere. Se ia de pe foc, se amestecă în continuare până se răcorește și se dă apoi la rece pentru 1-2 ore. 






Se adaugă apoi smântâna lichidă (nemixată), piureul de căpșuni și se omogenizează bine compoziția cu telul. Se introduce înghețata în congelator, dar la interval de 30 de minute se scoate și se amestecă în ea pentru a împiedica formarea acelor de gheață. Se repetă operațiunea de vreo 3-4 ori.




Cupcakes cu mascarpone si flori din ananas


  Florile din ananas:
  • Se alege un ananas destul de marisor si sa fie copt bine. 
  • Se curata de coaja si apoi se scobeste din loc in loc, unde mai ramane coaja inauntru. Eu am vazut ca se foloseste o lingurita rotunda, speciala pentru asa ceva. Eu nu am avut si am folosit capatul acela rotunjit de la curatatorul de legume. A mers foarte bine, daca aveti asa ceva puteti sa il folositi cu incredere. Daca nu, se poate si cu un cutit mic si bine ascutit, dar e mai anevoios putin.
  • Se taie ananasul rondele subtiri, cat de subtiri putem, cu un cutit mare si cu lama bine ascutita.
  • Se pun rondelele de ananas pe foaia de copt si se dau la cuptor. Eu am preferat sa le fac in asa fel incat sa fie si foarte bune de mancat, nu doar de ornat, asa ca nu le-am copt la foc mare si rapid, si le-am lasat cam o ora la 30-40 de grade, pana s-au uscat putin, apoi le-am pus in tava de cupcakes si le-am mai dat la cuptor vreo 40 de minute la 100-110 grade. Incercati asa daca vrei sa fie foarte bune de mancat. Daca va grabiti si vreti sa fie gata in 15 minute, le puteti face la 200 de grade, dar vor iesi uscate si vor fi doar pentru decor. Parerea mea :)
  • Cand sunt gata rumenite, se scot si se aseaza pe o farfurie, pentru ca tava de cupcakes o vom folosi in continuare.
Ingrediente:
  • 300 g faina
  • 1 1/2 lgt praf de copt
  • 1/2 lgt bicarbonat
  • 1/2 lgt sare
  • 5 lg ulei
  • 80 g zahar
  • 2 oua
  • 350 ml lapte
  • 6 lg iaurt
  • cateva picaturi esenta de vanilie
Crema de mascarpone:
  • 200 g mascarpone
  • 150 g smantana pentru frisca
  • 5 linguri de zahar
 Mod de preparare:
  • In bolul de la mixer punem ouale si zaharul si le mixam pana devin spumoase.
  • Separat intr-un bol amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea, iar in alt bol amestecam laptele cu iaurtul si uleiul.
  • In bolul in care am mixat ouale incepem sa adaugam alternativ compozitii din celelalte doua boluri, cel cu amestecul de faina si cel cu amestecul de lapte. Mixam pana compozitia este omogena.
  • La urma adautam cateva picaturi de esenta de vanilie si mai mixam putin ca sa se incorporeze.
  • Pregatim tava pentru cupcakes, asezam hartiile in ea si umplem fiecare hartiuta trei sferturi. Introducem tava la cuptor pentru aprox. 15 minute la 170 de grade, pana sunt frumos rumenite.
  • Din compozitia aceasta ies aprox. 21-22 de cupcakes, eu am facut 14 + un tortulet in forma de fluturas.
  • Pana se racesc cupcakes-urile, noi preparam rapid crema de mascarpone, in felul urmator: mixam smantana pentru frisca, cu cele 5 linguri de zahar, pana obtinem o frisca groasa si consistenta. Totusi, avem mare grija sa nu o mixam prea mult si sa o taiem. Apoi adaugam mascarponele si mai mixam putin la viteza mica.
  • Putem sa dam putin crema la rece inainte sa o folosim.
  • Apoi luam cu o lingura din crema de mascarpone si adaugam pe fiecare cupcake. 
  • Deasupra asezam frumos cate o floare din ananas si .....gataaaa. Dam la rece si servim cand avem pofta! :)



Gomboti(galuste cu prune)
Aglos Ionel

Ingrediente:
1/2 kg pulpa de cartofi
125 gr faina + putina faina pentru lucrat aluatul
1 ou
1/2 lingura de ulei 
500 gr prune
2-3 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
1 lg sare
2 lg de unt
150 gr.gris pt.a le rostogolii la final.

Cartofii trebuie sa fie fainosi.Se fierb cartofii in coaja.Apoi se scot din apa in care au fiert, se lasa sa se raceasca,se decojesc si se rad pe razatoare(forma mare). Adaugam oul batut, faina, si uleiul. Se framanta bine. Atentie, aluatul va fi inca lipicios, nu trebuie sa va chinuiti sa faceti un aluat care se desprinde de pe maini.Despicati prunele in doua pana la jumatate si scoateti samburele apoi se pudreaza  prunele cu zahar si scortisoara si se amesteca.Apoi din aluat formati bile in mijlocul carora puneti baucati din prune si le rotunjiti pana ce pruna nu se mai vede,dupa ce ati format bilute cu prune inauntru le puneti la fiert in apa dupa cum urmeaza:se pune  o oala mai mare plina cu apa in care puneti si sare(pt gust)pe foc si se aduce la fierbere. Cand clocoteste dati focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte dupa care adaugati bilutele formate si le lasati sa fiarba pana ce se ridica singure la suprafata apei dupa care le scoateti din apa si le lasati sa se stoarca de apa.Intr-o tigaie larga topiti untul, adaugati grisul(e foarte bun si pesmetul)si prajiti la foc mediu, amestecand constant pana  e usor prajit, cca 2-3 minute. Adaugati 3 linguri de zahar (daca va plac gombotii mai dulci puteti pune chiar si 5 linguri de zahar, dar eu am pus doar 3).Lasati sa se raceasca grisul dupa care rostogoliti bilutele de aluat cu prune prin el....siiiiiiii.....Pofta buna!!!!!!!!!!!!!!!!!



Briose cu banane si morcovi


Dana Radu


INGREDIENTE:
3 morcovi
3 ouă
100 gr zahăr
2 pliculețe zahăr vanilat
100 ml ulei
300 g făină
1 linguriță praf de copt
125 ml lapte
1 banană potrivită
1 lingură zeamă de lămâie

MOD DE PREPARARE:
Curățați morcovii, îi spălați, îi dați pe răzătoarea mică și îi stropiți cu zeamă de lămâie pentru a nu oxida.

Bateți ouăle cu zahărul și zahărul vanilat până își dublează volumul. Adăugați uleiul treptat și mai bateți 2-3 minute.

Adăugați peste ouă morcovii rași și făina cernută cu praful de copt. Amestecați ușor,  cu paleta nu cu mixerul, după care încorporați laptele treptat.

Puneți în aluat și banana curățată și tăiată cubulețe și amestecați ușor.

Umpleți cu aluat trei sferturi formele de brioșe - unse și tapetate. Eu am forme din silicon care nu se ung sau tapetează cu făină. Le introducem în cuptorul încins pentru 25 de minute la 165-170 C. Le lăsați să se răcorească, după care le scoateți din forme.

Sunt delicioase.



        Muffins cu ciocolata


       ( toping ciocolata si marshmallows)







Stingaciu Daniela
INGREDIENTE

220gr ciocolata simpla (70 % cacao)
120 gr unt
80 gr faina
100gr zahar
1 praf sare
1 lingura extract de vanilie
4 oua intregi
 OPTIONAL:10-20 bezele pentru un topping diferit(marshmallows)


Glazura

100gr cioc neagra sau alba
2 linguri lapte
3 linguri zahar pudra


Mod de preparare:
Ciocolata si untul se pun la topit la bain maire.Imediat ce s au incalzit usor incat sa se amestece bine si sa se topeasca uniform,le luam de pe foc(nu le fierbem!!!!!!) le amestecam 2-3 min  cat sa se racoreasca.
Faina ,sarea,praful de copt si zaharul se amesteca.dupa care le rasturnam peste ciocolata si untul topit.
Se adauga cate un ou pe rand,apoi extractul de vanilie,se mai bate 10-20 secunde pentru omogenizare.    Se pun cu o lingura in formele unse cu unt sau tapetate cu hartiuta de copt speciala si se coc circa 10-12 minute la foc mediu. OPTIONAL :Dupa primele 10 min le scoateti si puneti deasupra cate o bezea,apoi le bagati la loc in cuptor,Peste inca 2 min se scot si se apasa usor pe bezele ca sa se aplatizeze.Eu am facut si cu bezele si fara :) Se scot ,se toarna un pic de glazura deasupra ( ciocolata,zaharul si laptele se pun la bain maire pana se omogenizeaza) se orneaza cu ce doriti si se servesc:)
  ATENTIE : Nu le lasati mai mult de 10-12 minute per total  in cuptor,deoarece isi pierd minunata textura specifica acestui gen de muffins.    


Budinca de orez cu mere



Ingrediente:
625 ml lapte
250 g orez
2 linguri de zahar tos
1 lingura zahar vanilat obtinut din zahar amestecat cu semintele unei pastai de vanilie
un varf de sare
3 mere
2 oua
un varf de scortisoara
o lingurita lamaie proaspat rasa


MOD PREGATIRE PREPARAT:

Intr-o oala punem la fiert laptele cu orezul spalat. Adaugam putina sare si fierbem la foc scazut pana incepe orezul sa se inmoaie si incepe sa se si ingroase. In acest moment luam de pe foc si acoperim oala cu capac. Lasam acoperit pana absoarbe orezul intreaga cantitate de lapte si apoi descoperim putin pentru a grabi racirea.
In acest timp frecam galbenusurile cu zaharul tos, zaharul vanilat si scortisoara. Cind orezul numai are o temperatura ridicata incat sa se coaguleze galbenusurile adaugam amestecul de galbenusuri si zahar si amestecam usor cat sa le incorporam in masa de orez.
Merele se curata de coaja si se dau pe razatoare; partea care feliaza.
Albusurile se bat spuma cu un varf de sare.
Luam o forma de ceramica, mai mica sau mai mare si o ungem cu unt apoi o presaram cu zahar tos. Tapetam si peretii vasului cu zahar. In general folosesc forme individuale care acoperite cu folie alimentara rezista la frigider si cateva zile. Astfel, puiul meu are desertul de pranz gata pregatit 
Asezam in forma unsa un rand de mere si apoi pe celelalte le incorporam in amestecul de orez cu oua. Amestecam usor si la final adaugam albusurile bautute spuma. Turnam orezul peste mere si nivelam frumos. Dam in cuptorul incans la 180°C pana incepe sa se rumeneasca.
Servim cald presarat cu zahar pudra.
Copii mei si nu numai ei, adora aceasta reteta. Ca si varianta imbunatatita pentru adulti se pot adauga stafide inmuiate in rom, putin mai multa scortisoara si intr-adevar este delicios.
Recomand aceasta reteta incepand de la varsta de 9-12 luni.

Pofta buna! 

Musuroi de cartita cu zmeura


Roxy Ciobanu

Ingrediente: Blatul:
  • 5 oua (sau 4 daca sunt mai mari)
  • 7 linguri zahar
  • 1 lingura unt
  • 3 linguri apa minerala
  • 6 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
Pentru crema:
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri si 1/2 amidon
  • 500 ml lapte
  • 4 linguri cu varf zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 4 linguri smantana pentru frisca
  • 250 gr zmeura
Blatul:
Topim untul si il lasam sa fie la temperatura camerei.
Ouale le mixam cu zaharul spuma pana isi dubleaza volumul.
Incorporam untul topit, apa minerala si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Punem faina treptat, praful de copt, apoi cacaoa si mixam la viteza mica pana ingredientele s-au amestecat bine.
Ungem o tava rotunda cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si turnam compozitia de blat.
O bagam in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 20-25 de minute maxim.
Cand blatul este copt, il scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca bine, apoi il scobim in mijloc cu o lingura, usor sa nu rupem marginile si avem grija sa nu gaurim si baza. Ce scoatem din blat nu aruncam. Crema:
Intr-un bol punem galbenusurile cu zaharul si le mixam, apoi amidonul, cateva linguri din lapte amestecand bine sa nu fie cocoloase.
Taiem pastaia in doua, scoatem semintele si le punem in amestecul de galbenusuri.
Restul de lapte il punem la fiert cu pastaia de vanilie si cand da in clocot, scoatem pastaia, incorporam amestecul de mai sus.
Dam focul mai mic si lasam crema sa fiarba pana o sa aiba consistenta unei budinci, timp in care invartim in ea.
O acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca complet.
Smantana rece o mixam, apoi incorporam crema de vanilie si amestecam usor.
Asezam blatul scobit pe un platou, punem zmeura congelata (sau proaspata) apoi umplem cu crema de vanilie.
Deasupra punem firimituri din blat, presam cu mana si dam la rece macar o ora.
Sa aveti pofta!

Profiterol cu crema de vanilie



Huzum Cristina
 Pentru aluat:1 cana lapte de capra, 1 lingura unt sarat, 1 cana de faina, 2 oua

Pentru umplutura: 2 cani de lapte de capra, 2 galbenusuri, 1 lingura unt, 4 linguri zahar, 4 linguri faina, 1 plic zahar vanilat, coaja de lamaie
Pentru topping: 3 linguri lapte, 5 zahar si coniac

Mod de preparare aluat: Se incalzeste laptele si se topeste untul pe foc potrivit, dupa care adaugam faina pana se omogenizeaza. Se ia de pe foc si adaugam pe rand ouale intregi.
Incalzim cuptorul la 200 grade Celsius. Pe o hartie de copt pusa intr-o tava aseaza bucatile de aluat, cu ajutorul unei lingurite Apoi le punem la cuptor pentru 50 de minute, pana capata o culoare maronie.
Pentru umplutura: Punem o cana de lapte de capra intr-o oala la fiert cu coaja de lamaie. Scoatem lamaia, adaugam zaharul si zaharul vanilat. Restul de lapte se amesteca cu faina, cu zaharul si cu galbenusurile batute. Amestecam cele doua compozitii si amestecam mereu la foc potrivit, pana compozitia devine consistenta. Se lasa la racit dupa care umplem profiterolul. Un adevarat deliciu!


Supa de dovlecei





Cornea Laurentia


 ingrediente-
  • 1 ceapa mare
  • 2 dovlecei
  • 3 cartofi
  • 2 linguri de orez
  • 200 ml lapte
  • 1 galbenus
  • sare
  • piper
  • marar verde
  • mod de preparare
Curatam cartofii si dovleceii si ii taiem cuburi mai mari,
Intr-o cratita calim in putin ulei ceapa tocata, adaugam cartofii si dovleceii, orezul si apa cat sa acopere,
Cand s-au fiert cartofii, luam de pe foc cratita si pisam legumele cu blenderul
Separat amestecam galbenusul cu laptele si adaugam peste legume, adaugam sare si piper dupa gust,
Punem oala din nou pe foc sa fiarba cateva clocote,
La final adaugam mararul tocat.



Briose cu inima

Cornea Laurentia
ingrediente
inimioarele
1 ou
250 g faina
120 g zahar
1/2 plic praf de copt
50 ml ulei
50 ml iaurt
2 linguri sirop de zmeura sau colorant
briosele
2 oua
100 g zahar
150 g faina
8 linguri ulei
2 linguri de smantana
2 linguri de lapte
1/2 plic praf de copt
mod de preparare


nimioarele: mixam oul cu zaharul,dupa care adaugam uleiul treptat si iaurtul. Faina o amestecam cu praful de copt si o adaugam peste amestecul de ou, la final adaugam siropul si omogenizam. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incalzit pana trece testul cu scobitoarea. Lasam sa se raceasca foarte bine dupa care decupam forme de inimioara sau ce dorim.
Briosele: mixam ouale cu zaharul pana devin ca o crema, adaugam uleiul treptat si restul de ingrediente
In formele de briose se adauga o forma de inima si deasupra turnam compozitia de briose
Dam la cuptor pana trece testul cu scobitoarea

Rulada cu spanac
 Cornea Laurentia


INGREDIENTE

Aluat
300 g spanac
3 oua
1 praf de copt
4 linguri de faina
1 praf de sare
Umplutura
300 g crema de branza
2 linguri unt1
00 g sunca de pui

MOD DE PREPARARE

Aluat-mixam albusurile cu un praf de sare,galbenusurile si mixam bine,adaugam spanacul(fiert inainte daca e proaspat)faina amestecata cu praful de copt.
Amestecam bine cu o lingura,turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Dam la cuptor pana trece testul cu scobitoarea.
Rasturnam cu grija pe alta foaie de copt cu fata in joc,rulam si lasam sa se raceasca.
Crema-mixam untul cu cream de branza,adaugam sunca de pui taiata cubulete si amestecam.

Desfacem rulada o ungem cu crema de branza si rulam din nou.
Invelim in folie alimetara si dam le rece 2 ore dupa care o taiem cu un cutit bine ascutit.



Patratele cu branza si curd de capsune - Strawberry Curd Cheesecake bars

Paula Gafitescu

Patratele cu branza si curd de capsune - Strawberry Curd Cheesecake bars

Crusta
100 gr unt
200 gr biscuiti integrali
100 gr nuca macinata

Umplutura
1 kg crema de branza
250 gr mascarpone
230 gr zahar
1 praf de sare
1 cana smantana
5 oua mari
2 lingurite extract de vanilie
2 linguri zeama de lamaie
100 gr curd de capsune

Topping 
curd de capsune
frisca
capsune

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 70 min. 


Macinam fin nuca si biscuitii. Topim untul la foc mic apoi il adaugam peste biscuiti si nuca si omogenizam. 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Pregatim o tava de dimensiuni 25/35 cm, o tapetam cu hartie de copt. Punem amestecul de biscuiti la baza tavii, nivelam si apasam bine cu fundul unui pahar. Coacem crusta timp de 10 minute, apoi o scoatem din cuptor si o lasam putin la racorit. Reducem focul la 160 de grade.


Pentru umplutura nu e greu deloc, asa cum e de obicei la cheesecake. In doi timpi si trei miscari ai o bunatate de prajitura gata :)

Crema de branza impreuna cu mascarpone si smantana le mixam timp de 1 minut. Adaugam zaharul si mai mixam 3 minute pana cand obtinem o crema fina si omogena. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final adaugam si praful de sare, sucul de lamaie si extractul de lamaie si mai mixam timp de maxim 1 minut. 

Punem 1/3 din cantitatea de crema peste crusta. Din loc in loc punem cate o lingura de curd de capsune si incercam sa nivelam. Peste curdul de capsune punem crema ramasa si nivelam. Introducem prajitura in cuptor si o coacem timp de 60-70 de minute sau pana cand e rumenita deasupra dar centrul e inca moale. 

Stingem focul si lasam prajitura la racit in cuptor. Dupa 2 ore o introducem la frigider si o lasam acolo preferabil peste noapte sau minim 6 ore.


A doua zi portionam prajitura in patratele de aceleasi dimensiuni. Ornam fiecare patrat cu o lingurita de strawberry curd, apoi o lingurita de smantana dulce iar deasupra punem o capsuna. Aranjam prajiturelele pe un platou si petrecerea poate sa inceapa.



Cupcakes cu mousse de cioco si nuci prajite


 Raluca Balogh
 
  Ingrediente aluat (12 bucati):


  • 180 g faina
  • 10 g praf copt
  • 1 vf cutit bicarbonat
  • 1 praf sare
  • 100 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 15 g cacao
  • 160 ml lapte
  • 1 ou
  • 80 g unt 

                 Pentru frosting:

300 ml smantana pt frisca
150 g ciocolata amaruie
150 g cioc cu lapte

150 g ciocolata amaruie
50 ml lapte

~ 150 g nuci prajite si tocate
decor: patratele ciocolata Milkinis sau capsuni, cirese etc.


               Amestecam ingredientele uscate:faina, sarea, praful de copt,
bicarbonatul, zaharu si zaharul vanilat.
               Topim untul si il lasam sa se racoreasca apoi il amestecam cu laptele si oul usor batut.Turnam compozitia lichida peste ingredientele uscate si omogenizam folosindu-ne de un tel.
               Tapetam o tava pentru muffins cu hartiute apoi impartim compozitia  si dam la cuptorul preincalzit pentru 20-25 minute la 180 grade sau pana trec testul scobitorii.
                 
                  Pentru frosting, punem frisca lichida si ciocolata rupta bucatele intr-o cratita pe foc mic si amestecam pana ciocolata se topeste complet, luam de pe foc si dam deoparte sa se racoreasca complet. Cratita o punem la congelator pentru 15-20 de minute apoi o scoatem si o mixam pana de deschide la culoare si devine pufoasa.

         
 Pt   glazura topim ciocolata cu laptele si omogenizam.
    Asamblare: Luam cate un muffin si il ungem cu glazura apoi il presaram de jur imprejur cu nucile prajite si tocate si apoi cu ajutorul unei linguri-cupa, pentru inghetata, punem cate un glob de mousse deasupra.In varf globuletului de mousse infigem cate un patratel de Milkinis.


Nota: In lipsa unei linguri pentru inghetata mousse-ul se poate pune intr-un posh si sa se faca moatze pe fiecare muffin.


Cheesecake cu capsune si nuca de cocos

Cristina Toth


 INGREDIENTE:

Pentru blat:
300 g biscuiti digestivi
80 g unt

Pentru crema capsune si decor:
500 g mascarpone
200 g crema de branza (ricotta, Philadelphia, orice avem prin frigider)
200 g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie
200 ml frisca lichida
100 g nuca de cocos
350 g capsune proaspete (cantarite dupa ce au fost curatate de codite)
300 g capsune pentru decor
17 g gelatina
1 plic gelatina rosie pentru decor

PREPARARE:

Biscuitii macinati ii amestecam cu untul topit pana se omogenizeaza
compozitia, apoi ii punem intr-o tava cu pereti detasabili, tapetata pe
fund cu hartie de copt iar peretii cu unt. Lipim de peretii tavii felii de
capsune.Pentru a realiza crema amestecam mascarpone cu crema de branza,
frisca lichida, nuca de cocos, 350 g capsune facute piure, zahar, esenta
de vanilie.Adaugam 17 g gelatina praf preparata conform indicatiilor de pe
ambalaj, amestecam bine, apoi turnam crema peste biscuiti. Dam la rece
pentru cateva ore.
Dupa 4 ore putem deja sa pregatim decorul. Din restul de capsune ramase
realizam un design conform inspiratiei de moment, iar peste acesta turnam
gelatina rosie preparata conform instructiunilor de pe pachet.

Simplu si delicios!!!






Biscuiti cu spanac si ciuperci
 Camelia Croitor 


Ingrediente:
200 g ciuperci proaspete feliate (sau 100 g din borcan)
1 legatura spanac proaspat
100 gr parmezan ras
1 ceapa (poate fi si verde)
1 lingura ulei de masline
75 gr unt
1/2 praf de copt
150 ml lapte
 500 gr faina
un praf de piper
un varf lingurita sare ( puteti sa renuntati la ea dac branza pe care o folositi este mai sarata)
Mod de preparare : Intr-o tigaie se pune la prajit in ulei de masline ceapa tocata si ciupercile (intocmai ca pt tocanita), apoi se adauga spanacul si cand se evapora tot lichidul se lasa la racit.Separat se cerne faina impreuna cu praful de copt, sarea si piperul. Adaugam untul foarte rece , dat prin razatoare si se amesteca pana se formeaza firmituri, punem parmezanul, laptele si compozitia rece de ciuperci si spanac si omogenizam impreuna cu faina. Nu se framanta prea mult pentru ca se topeste untul. Aluatul trebuie sa fie potrivit de tare( in functie de faina , daca aluatul o cere se mai poate adauga putina). Se intinde tot aluatul intr-o foaie se dubleaza apoi se intinde din nou , se repeta de cateva ori, apoi se impacheteaza in folie de plastic si se lasa la rece 20 minute. Dupa ce s-a odihnit, aluatul se intinde in foaie de cca 1,5 cm si se taie biscuitii cu forma. Acestia se pun la cuptorul incalzit la 200 grade, pe hartie de copt, 15-20 minute, sunt gata cand se fac aurii pe margine. Se scot pe un gratar si se servesc reci. Sunt ideali la orice ora din zi langa un pahar de lapte , cand iesim in parc sau in pachet la gradi.

Tarta de branza


Camelia Croitor 

 Ingrediente pt foaie :
100 g biscuiti cu cereale pt micul dejun
50 g unt topit
o pastaie de vanilie
Ingediente pt crema de branza:
350 g frisca
350 g crema de branza nesarata( tip philadelphia tartinabila)
4 linguri lapte condensat
1 plic de gelatina
1 plic de zahar vanilat
1 gelee pt tort
1 kg capsuni ( sau fructe de padure proaspete sau gem de fructe) 50 g ciocolata pt glasat fructele ***sau varianta mai sanatoasa pe care o fac mai tot timpul, in loc de gelee, capsuni si ciocolata folosesc dulceata de nuci.
 Mod de preparare : Pentru inceput farmitam biscuitii pe care ii amestecam cu semintele de la pastaia de vanilie (le razuim usor cu un cutit) si untul topit.Se formeaza o pasta sfaramicioasa . Tapetam cu hartie de copt o tava pt tort cu fundul detasabil (diametru 28 cm) si punem pasta de biscuiti care va forma baza prajiturii. Cu ajutorul unei linguri sau cu o spatula presam bine pana formam un blat de biscuiti, pe care il punem la rece. Pentru crema punem gelatina in 100 ml apa ( de obicei folosesc zeama de la compot de ananas) si o lasam 10 minute sa se inmoaie, apoi o fpunem pe bain-marie pana se topeste , aproximativ 2 minute. Lasam sa se raceasca inainte sa o punem in crema. Batem frisca tare .Crema de branza o amestecam cu laptele condensat si gelatina la temperatura camerei, apoi o punem in frisca. Omogenizam bine si o punem peste blatul de biscuiti. Se indreapta pe cat posibil cu o spatula de tort . Capsunile spalate si uscate se taie in jumatate si se aseaza peste prajitura. Pregatim gelee pt tort dupa cum scrie pe pachet ( sau putem folosi gelatina pregatita cu sirop de capsuni) si o turnam calda peste tarta.Se lasa la rece 3-4 ore. Asezam tarta pe un platou si decoram cu capsuni glasate cu ciocolata . Si bineinteles, varianta simpla si rapida: dupa ce punem crema peste blatul de biscuiti acoperim cu folie alimentara si lasam la rece .Apoi se pune pe un platou se taie felii care se orneaza cu dulceata de nuci.



"Bomboane cu nuca si banane"

Lavinia Lacatusu

Ingrediente:

1-2 banane
8-10 biscuiti de casa/amestec de cereale/migdale macinate (eu am folosit biscuiti din faina integrala, fulgi de ovaz si stafide)
1 lingurita pudra de roscove
scortisoara
nuca macinata

Mod de preparare:

Maruntim in blender, pe rand nuca, biscuitii si la urma banana. Amestecam totul intr-un castron iar apoi formam cu mana bombonele rotunde si le rostogolim prin nuca macinata.
O reteta foarte usor de preparat si sanatoasa pentru micutii nostri.


BUDINCA DE PASTE CU BRANZA DE OAIE
  Amalia Sasarman 

INGREDIENTE:
-          400 g paste ( eu am folosit “Dino” de la Baneasa)
-          4 batoane a cate 60 g branza de oaie “La Colline”
-          1 ou
-          200 g zahar pudra
-          2 plicuri zahar vanilat
-          2 linguri zahar tos
-          200 g capsuni
-          50 g unt

MOD DE PREPARARE:
-          se fierb pastele in apa cu sare si putrin ulei( ca sa nu se lege) cca 8 minute;
-          se scurg pastele si se clatesc cu apa rece;
-          branza de oaie se faramiteaza cu furculita,se amesteca cu zaharul pudra si cel vanilat, apoi se omogenizeaza cu oul batut;
-          zaharul tos se caramelizeaza intr-o craticioara de 1,5 l, intinzandu-l uniform pe pereti;
-          se aseaza cateva capsuni taiate felii si untul feliat;
-          se aseaza un strat de paste, apoi unul de branza, alternand pana termini ingredientele si inchei cu paste;
-          mai pui cateva feliute de unt deasupra si dai la cuptorul preincalzit pentru 45 de minute;
-          dupa ce o scoti din cuptor, o rastorni pe un platou;
-          o poti servi imediat,fierbinte cu inghetata de vanilie sau rece,cu sirop de capsuni.


   Tort alb-negru
                    ( cu trandafirasi din plastelina de ciocolata) )

Stingaciu Daniela

Ingrediente blat:

8 oua
1 cana zahar
2 ,1/2 cana faina
1 praf copt
2 linguri cacao
1 esenta rom
30 ml ulei
1 praf sare



Ingrediente crema:

6 oua intregi
200 gr zahar
3-4 linguri cacao
1 pachet unt (80% grasime)
5-6 kiwi feliate


Ingrdiente pasta de zahar:

1 lingura gelatina
6 linguri apa
1 lingura margarina la cub
2 linguri miere(artificiala pandbee)
1 si 1/2 kg zahar pudra(margaritar)



Ingrediente plastelina de ciocolata neagra:

110 gr ciocolata amaruie
50 gr miere energizanta


Ingrediente plastelina de ciocolata alba:

110 gr ciocolata alba
40 gr miere energizanta


Sirop:

100ml apa
150 gr zahar


MOD PREPARARE:


Blat:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare.
Se adauga zaharul,se mixeaza 5 minute,adaugam galbenusurile frecate cu uleiul,faina cernuta amestecata cu praful de copt.cacaoa,esenta de rom .Mixam bine,apoi rasturnam compozitia intr o tava rotunda potrivita ca marime,tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt,Se lasa circa 15 min la foc mediu.Se scoate si se lasa la racit .Dupa care se taie in 3.



Crema tort:

Se fierb ouale intregi la bain maire cu zaharul si cele 3-4 linguri de cacao pana se ingroasa ca o crema normala pentruu prajituri,dupa ce o luam de pe foc si o lasam 5 min la racit adaugam untul frecat bine. Omogenizam crema si o dam la frigider,pana in momentul folosirii.

Sirop:
Se fierbe apa cu zaharul timp de 4 minute. dupa ce se raceste se foloseste la insiropat blaturile de tort.

Plastelina de ciocolata pentru trandafirasi:

In ambele cazuri topim  ciocolata la bain maire ,omogenizam bine,dupa care adaugam mierea.Luam de pe foc amestecam energic cu o lingura de lemn iar in momentul in care observam ca incepe sa se branzeasca o luam in maini la framantat,pentru a scoate grasimea din ciocolata.Ciocolata neagra avand un continut ridicat de grasimi si cacao va trebui framantata mai mult. Se pun in folii si se lasa la frigider.( RECOMANDAREA MEA ESTE CA ACEASTA PLASTELINA SA O PREPARATI CU O  SAPTAMANA DOUA INAINTE DE A O FOLOSI)


Trandafirasi din plastelina:

Se scoate plastelina din frigider se incalzeste usor in maini,se formeaza bilute mici (cat un drajeu de ciocolata) pe care le punem intre 2 folii alimentare de plastic, le aplatizam usor cu sucitorul ,avand grija sa nu le facem prea subtiri,pentru ca vor fi greu de modelat. Se dau la frigider cam 10 min , se ia o scobitoare,se pune in varful ei o biluta de ciocolata dandu i forma unui con,(acesta va fi mijlocul trandafirului),apoi se ia cate o bucatica aplatizata si se aseaza de jur imprejurul conului,apasand usor in partea de jos,si tot asa repetam figura,pana ajungeti la marimea dorita a trandafirasului(poate fi format din 4 pana la 8 petale). Dupa ce ii terminam de confectionat,unul cate unul ii infigem intr o bucata de poliester si ii punem repede la frigider.Trebuie sa lucrati langa frigider tot timpul:)

Precizare trandafirasii trebuiesc modelati macar cu cateva zile inainte de a orna tortul sau prajitura  (cu cat stau mai mult in frigider cu atat vor rezista mai mult :)




             Pasta de zahar:

Gelatina se amesteca cu apa,si se pun la baie de aburi(bain maire),cand se incalzeste putin se adauga margarina si mierea energizanta.  Amestecam usor pana se dizolva margarina.Luam de pe foc si lasam un pic la racit. Separat intr un castron cernem 300-400 gr zahar pudra ,facem putin loc in mijloc si adaugam lichidiul de mai sus,amestecand usor cu o lingura de lemn . Cand nu mai putem amesteca cu lingura,rasturnam compozitia pe masa de lucru presarata cu zahar pudra,framantam adaugand zahar pudra pana cand pasta nu se mai lipeste de masa,devenind ca un aluat . Se poate folosi imediat,sau se poate tine la frigider in folie de plastic  pana in ziua folosirii,cu conditia  sa se scoateti din frigider  cu 2 ore inainte de a o folosi(se framanta bine bine cu zahar si umezind un pic aluatul cu apa, ,ea fiind rece de la frigider are tendinta de a se sfarama la inceput,dar isi revine dupa 20 min de framantat)  Se intinde cu sucitorul o foaie de 1-2 cm grosime pentru a se putea aseza pe tort.

  Asezam primul blat pe tava de tort,il insiropam usor cu o lingura(nu mai mult de 6 linguri de sirop)  ,punem un strat de crema ,apoi cateva felii de kiwi.Asezam al 2 lea blat il insiropam si pe acesta ,apoi crema si kiwi.Al 3 lea blat nu il vom insiropa,il vom acoperii in schimb cu crema precum si marginile tortului,pentru ca pasta de zahar sa se poata lipi bine,ca un invelis:).  Luam pasta de zahar ,o rulm usor pe sucitor pana la jumatate si o asezam cu grija peste tort. Apasam usor cu mainile deasupra apoi pe margini,pasta de zahar,apoi taiem usor surplusul de pasta de jur imprejur,apoi  Infigem trandafirasii cum dorim pe tort ,lateral in mijloc,pe margini,depinde de imaginatia fiecaruia,va puteti juca si decora cum doriti dvs.   Puneti la frigider pana in momentul servirii.     



Tort de ciocolata cu zmeura...tema ''1 Iunie''-La multi ani copii!!!!

Angelica Nistor


Sa va zic cateva despre 1 Iunie...o zi speciala pentru tot sufletul de copil din lumea asta.
La fel este si pentru mine pentru ca,garantat inca ma simt copil:-)))Dar tot la fel este si pentru copiii mei.
Noi, in fiecare an sarbatorim aceasta zi intr-un mod cat de frumos posibil.De ce ?Pentru ca o simtitm altfel fata de restul zilelor,stiti cum zic?
Anu' asta am hotarat sa facem un tort prin care sa reprezentam cumva aceasta minunata zi...un tort cu copii fericiti,cu intreg pamantul nostru, cu inimioare pline de iubire si bunatate si nu in ultimul rand, cu dulciri savoaroase.
Pentru aceasta zi am pregatit un delicios tort cu ciocolata si zmeura,iar figurinele le-am dat in grija copiiilor.Mentionez ca pasta de zahar cu care au lucrat copiii ,cea maro, am colorat-o cu cacao, iar pentru celelalte culori, am  am folosit coloranti naturali,deci, nu am avut niciun stres vizavi de intensitatile culorilor.
Copiii au modelat figurinelele fiecare care cum a vrut sau, care cum a stiut mai bine.Am fost atat de incatata de cum au iesit,de munca in echipa de placerea cu care au raspuns provocarii mele.
Joaca cu plastilina(pasta de zahar)trebuie obligatoriu sa o repetam cat de curand pentru ca tare mult le-a placut.
Am dat viata unui mici bucati de pamant,o stanca mai bine zis, pe care s-au intalnit copiii sa imparta iubire,dragoste si ganduri bune tuturor copiilor din lumea asta.Acesta este mesajul pe care il transmite tortul nostru.
Suntem tare mandrii de acest tort,mai ales eu, pentru ca acestea sunt primele figurine facute din cap in coada de copii ei,dragutii de ei.
Sper sa-i placa si lui Andrea si firmei Naturello,deoarece o sa-l trimitem lor,ca tare bine se potriveste cu tema data.
Deci ,oameni dragi cu suflete de copil ,bucurati-va alaturi de noi si acest tort de 1 iunie!
Fiti fericiti oriunde v-ati afla!!!!
Va pupam!

Ingrediente:
Blat:
-340 gr.unt
-85 gr.cacao neagra(22% grasime)
-500 gr.zahar praf
-1 lingurita esenta de vanilie
-4 oua
-280 gr. faina
-1 lingurita bicarbonat
-1/2 lingurita de sare
-250 gr.iaurt gras
Crema:
-350 gr.ciocolata Schogetten neagra
-300 ml.frisca
-1 lingura esenta de rom
Pentru umplut:
-500 gr.zmeura proaspata sau congelata
Pentru decor:
-pasta de zahar de diferite culori :maro,rosu,galben,albastru.verde,portocaliu etc,etc...sau ce alte culori mai doriti voi:-)

Mod de preparare:

*Incepem sa pregatim intai crema pentru ca trebuie sa stea la rece mai mult timp.
Procedam asa:
1.Intr-o cratita punem la topit frisca si ciocolata.Lasam la foc domol pana se topeste ciocolata amestecand constant,dar avem grija sa nu dea in fiert.
2.Cand este topita ciocolata,luam vasul de pe foc ,lasam sa se tempereze si apoi dam la rece pentru 3 ore.
*Dupa ce am pus crema la frigider,ne apucam sa pregatim foile de blat.
Procedam asa:
1.Incalzim cuptorul la treapta cea mai inalta.Tapetam cu hartie cerata o tava rotunda de 22 cm. lungime si o punem deoparte.
2.Intr-un bol punem untul ,zaharul ,esenta de vanilie si le mixam bine pana devin spuma ,cam 5-8 minute.
3.Adaugam apoi pe rand ouale ,batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
4.Amestecam intr-un bol faina si bicarbonatul .
5.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.
6.Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le;incepam cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate sunt bine incorporate.
7.Impartim compozitia in 3(eu ca sa fiu sigura ca foile vor fi egale, am cantarit compozitia sa fie cat mai la fix)  apoi turnam cate o portie in tava pregatita anterior si nivelam usor.
8.Dam tava la cuptor la foc iute pana este patrunsa .Facem testul scobitorii.Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la cuptor,se amareste .Cand este copt,scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca.La fel procedam si cu celelalte doua portii ramase.
9.Cand am terminat de copt toate foile de blat le lasam sa se raceasca bine.
10.Cand sunt reci le taiem pe fiecare in doua,deci vom avea 6 foi in total.
11.Cand am terminat cu toate acestea ,scoatem crema de la rece,adaugam esenta si o mixam cu mixerul pana se ingroasa si devine spumoasa.
*Pentru ansamblare procedam asa:
1.Pentru inceput punem deoparte cam 5 linguri bune de crema.
2.Ungem apoi 4 din totalul foilor de blat cu crema ,presaram zmeura congelata,le suprapunem,le presam usor si dam tortul  format la rece pentru doua ore.
3.Dupa ce il scoatem il imbracam in exterior cu pasta de zahar maro,pregatit a din pasta de zahar alba pregatita in casa si colorata cu cacao neagra,de 22 %.Zgraiem ici colo stanca creata ca sa fie cat mai reala.
4.Dam copiilor sa modelez diferite figurine din pasta de zahar,fiecare cum doreste,sau fiecare cu pofteste:-)
5.Decupam si cateva floricele,frunzulite,facem un glob pamantesc,o inima pentru ca toate acestea sunt obligatorii daca vrem sa personalim tortul nostru dupa eveniment.
6.Dupa ce toate sunt gata ,asezam copiii pe carare,iar globul pamantesc deasupra,sau....personalizati-l voi cum vreti:-)
Pofta mare si mult spor!!!
La multi ani copiii!!!


Duo Mousse de mazare si morcovi, alaturi de rosii caramelizate


Angelica Nistor



Elegant,savuros,sanatos,gustos,colorat,aromat...v-am convins?
Daca da,poftiti cu incredere la masa!!!
Cu aceasta gustare mi-am convins pe deplin copiii cat pot fi de gustoase mazarea si morcovii:-)Sunt happy!
Pofta mare va doresc!!!

Ingrediente:
Mousse:
-300 gr.mazare verde
-300 gr.morcovi
-4 gr.agar agar
-200 ml. smantana 
-4 linguri de lapte
-1 lingurita de ghimbir ras
-1/2 lingurita pudra de nucsoara 
-sare si piper
Rosii caramelizate:
-20 buc.rosii cherry-taiate in jumatati
-ulei de masline 
-1 lingurita de zahar
-3 fire de usturoi verde-taiate fin
-5 frunzulite de menta-intregi
-1 lingura fructe goji
-sare si piper
Reductie de otet balsamic:
-75 ml.otet balsamic
-1 lingurita de zahar
Decor:
-frunzulite de creson
-fructe goji

Mod de preparare:
Duo Mousse: 
1.Pentru inceput ne pregatim sa avem la indemana 6 forme rotunde sau patrate, de care doriti.Fixam pe mijlocul formelor  un despartitor facut dintr-un carton plastifiat.Dupa ce le-am fixat le punem deoparte pana le vine randul.
2.Punem mazarea la fiert in apa cu sare si o lasam sa fiarba cam 8-10 minute.
3.Cand este rece gata,o scufundam repede sub apa rece si o strecuram bine de apa.O punem in blender,adaugam jumatate din smantana,sare,piper si nucsoara si o mixam foarte bine pana devine o pasta fina.Golim continutul intr-un vas si il punem deoparte pana pregatim si morcovii.
4.Punem morcovii curatati si spalati bine in apa cu sare la fiert.Cand sunt patrunsi ii punem sub jet de apa rece,ii punem intr-un blender ,adaugam restul de smantana,sare,piper,ghimbir si ii mixam bine pana devin o pasta fina.Ii punem deoparte.
5.Punem intr-un castron agar agar ,adaugam 3-4 linguri de lapte,amestecam usor si impartim cantitatea in doua.Jumatate o punem peste pasta de mazare si jumatate peste cea de morcovi.
7.Omogenizam bine fiecare compozitie si apoi turnam repede in forme jumi-juma.Lasam sa se raceasca bine.

*Pregatim rosiile cherry caramelizate asa:
1.Punem intr-o tigaie 4 linguri ulei de masline,adaugam rosiile si zaharul.Lasam pana sosul format scade,apoi condimentam cu sare si piper,adaugam fructele goji,usturoiul si frunzulitele de menta intregi.
2.Mai sotam 2-3 minute amestecand constant, dupa care luam tigaia de pe foc.Frunzulitele de menta le indepartam si le aruncam,nu mai avem nevoie de ele,si-au facut deja treaba si au inmiresmat sosul:-)
*Pregatim reductia de otet balsamic asa:
1.Punem otetul intr-o craticioara micuta impreuna cu zaharul.
2.La foc mic lasam sa fiarba usor,pana incepe sa se lege si sa capete o textura mai grosuta,dupa care luam de pe foc si punem cratita deoparte.
*Ansamblare:
1.Cu o pensula trasam o linie cu reductie de otet blasamic pe farfurie,asezam Duo Mousse-ul,apoi langa punem rosiile caramelizate.
2.Picuram si pe mousse cateva picaturi de reductie ,decoram cu frunzulite de creson,fructe goji si servim.
Pofta mare va doresc!


Inimioare pline de savoare

 Angelica Nistor

 

  Deci ,pentru acest desert mai ca n-am cuvinte!
Nu-l laud ca l-am facut eu ,ci pentru ca este grooooozav de bun.Atata zmeura,atata caramel,plus ciocolata,menta ,vanilie...pfooooa mi se face o pofta nebuna,asa,instant.
Bun,bun ,trec peste descriere,va las pe voi sa studiati cu atentie si sa vad daca-mi veti da dreptate:-)))

Ingrediente:
Aluat:
-200 gr.faina
-100 gr.unt foarte rece
-30 gr.zahar
-1/4 lingurita de sare
-1 ou batut cu doua linguri de apa
Umplutura:
-500 gr.zmeura
-150 gr.zahar
Caramel:
-200 g zahar
-70 g unt
-150 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)
-1/2 pastaie de vanilie
Mai avem nevoie de 
-150 gr.ciocolata
-zmeura proaspata pentru decor
-frunzulite de menta pentru decor

Mod de preparare:
*Aluat:
1.Amestecam faina cu zaharul si sarea pe o suprafata  de lucru  care este cat mai rece posibil.Adaugam untul foarte rece taiat in bucatele micute.
2.Amestecam cu faina si il incorporam in mixtura ,dar repede sa nu apuce sa se incalzeasca untul.
3.Indata ce aluatul are textura unui nisip fin,facem in mijloc o groapa in care punem oul batut cu apa si  framantam.Dupa ce aluatul este format ,formam o bila ,o invelim folie si o dam la rece pentru 45 de minute.
4.Dupa ce trece acest timp,luam aluatul de la frigider  si il lasam cateva minute sa se incalzeasca.
5.Pudram cu faina suprafata de lucru si intindem aluatul in foaie subtire.Decupam cercuri cu ajutorul unui pahar.
6.Tapetam forme de inimioare cu aluat si pe fundul fiecareia intepam de cateva ori cu o furculita.
7.Punem deasupra aluatului cate o bucatica de hartie cerata si cateva boabe de fasole.Dam formele la cuptor iute pentru 10-12 minute pana devin aurii.
8.Dupa ce le scoatem, le lasam sa se raceasca si apoi indepartam fasolea si hartia cerata.

*Pregatim si caramelul asa:
9.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula.
10.Cand incepe sa se inchida la culoare,incepem sa il amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe foc pana  pana toate bucatile de zahar se topesc,dar avem grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul foarte fluid.
11.In acest moment luam cratita de pe foc si adaugam frisca amestecata cu semintele pastaii de vanilie.Procedam cu atentie deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia  balonasele si aburi care  sunt fierbinti.
12.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet,consintenta  caramelului devine una mai groasa moment in care il luam de pe foc.
13.Zdrobim zmeura si o amestecam cu zaharul.
14.Cand toate sunt gata ,umplem fiecare tarta inimioara de trei sferturi zmeura ,apoi punem o lingura de caramel si deasupra ciocolata topita pe baie de abur.
15.Decoram cu zmeura proaspata si frunzulite de menta si sunt gata aceste delicii savuroase.
                                                       Pofta mare va doresc!


Inghetata cu fistic si sofran

 Mihaela Cercel





Ingrediente:


100 gr fistic macinat

1/2 l lapte

4 galbenusuri

200 gr zahar

sofran

ciocolata amaruie rasa ptr decor

Mod de preparare:


Clocotiti 100 ml lapte si turnati peste fisticul macinat .Clocotiti  100 ml lapte si turnati cateva firicele de sofran .Amestecati pana ce sofranul se dizolva complet ,apoi turnati peste restul de lapte.Frecati galbenusurile de ou cu un praf de sare si zaharul  pana isi dubleaza volumul ,apoi adaugati fisticul  oparit si restul de lapte in fir  subtire ,amestecand continuu.Puneti vasul la bain-marie sau foc mic si amestecati pana se ingroase .Dati jos si amestecati pana se raceste ,apoi turnati inghetata intr-o forma uda si dati la congelator pentru cel putin 3 ore .Amestecati din cand in cand .Serviti  inghetata ornata cu ciocolata rasa.

Prajitura cu capsuni

 Mihaela Cercel


Blat:


300 gr  faina alba
3 linguri zahar
4 linguri unt topit +pentru uns formele
1 ou
1/2 pahar de smantana
un praf de sare
1  lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie

Umplutura:


600-700 grame capsuni
3 oua intregi

1 pahar de zahar
200 ml smantana
un plic zahar vanilat Bourbon

Mod de preparare:



 Cernem faina intr-un castron ,facem o adancitura in mijloc in care punem restul ingredientelor .
Amestecam  bine pana obtinem o coca moale care nu se lipeste de degete .
Ungem formele cu putin unt ,apoi impartim aluatul in cantitati egale si il intindem pe fundul formelor si pana la jumatatea peretelui.

Spalam fructele ,le taiem felii si le asezam in forme.
Intr-un castron batem bine ouale cu zaharul,zaharul vanilat si smantana.


Turnam compozitia peste fructe si dam formele la cuptor pana sunt gata.(Daca faceti prajitura in forme mici timpul va fi mai scurt ,asa ca verificati din cand in cand )
Lasati prajitura sa se racoreasca ,apoi scoateti-o din forme .Puteti servi prajitura presarata cu zahar pudra




Briose cu faina de migdale si inghetata de branza si capsune

Mihaela Cercel



Ingrediente:

pentru briose:150 gr faina de migdale, 1 lingura faina  ,3 linguri zahar,5 gr praf de copt,2 linguri apa minerala,3 oua ,scortisoara macinata
pentru inghetata de branza si capsune:200 gr capsune,200 gr branza dulce ,4 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie,100 ml frisca
pentru sos:200 gr ciocolata,1 pahar de apa ,1 lingurita amidon,1 lingurita unt,1 lingura rom

Mod de preparare:

Pentru inghetata  de branza si capsune mixam  branza impreuna  zaharul  pana obtinem o crema fina.Batem frisca tare ,mixam capsunele .Amestecam capsunele mixate cu crema de branza ,apoi amestecam compozitia cu frisca batuta .Punem vasul la congelator pentru minim 3 ore .Amestecam din cand in cand  .
Pentru briose amestecam ingredientele solide  bine ,apoi punem apa minerala si galbenusele .Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare si amestecam cu restul ingredientelor .Punem compozitia in forme  de briose si dam la cuptor 15 minute
Pentru sosul de ciocolata topim ciocolata la bain-marie.Desfacem amidonul in apa si il punem peste ciocolata .Amestecam continuu pana compozitia se ingroase.Cand este gata  adaugam  untul .Scoatem vasul din bain-marie si  amestecam pana se raceste compozitia. Punem  romul .
Scoatem briosele coapte si le lasam sa se raceasca.Taiem un capac si punem cate o lingura buna de inghetata .Punem capacul si turnam sos de ciocolata .Ornam cu capsune date prin sosul de ciocolata.


Budinca de Tapioca cu Lapte de Soia 


Anca Bunea

Ingrediente 2 portii:
1 ceasca perle de tapioca
4 cesti apa
30 g zahar pudra
300 ml lapte de soia cu aroma de vanilie
Pentru decor:
mango
rodie
frunze de menta proaspata
Modalitate de preparare:
Se pun perlele de tapioca intr-o sita si se spala sub jet de apa rece. De aici aveti 2 optiuni: fie le lasati la inmuiat in apa pentru 30 – 60 de minute apoi le fierbeti in apa data in clocot in prealabil, fie le puneti direct la fiert in apa, la foc mediu.
In timpul fierberii (in functie de cum alegeti sa le pregatiti, timpul de fierbere va varia intre 30 – 45 minute aproximativ) va fi necesar sa amestecati foarte usor cu o lingura de lemn deoarece perlele se pot sparge (amestecarea este necesara datorita faptului ca apa in care perlele fierb se va ingrosa treptat iar perlele vor tinde sa se lipeasca de fundul oalei).
Cand perlele devin transparente le puteti gusta sa verificati daca sunt aproape fierte.
Se pune laptele de soia la fiert si se adauga zaharul.
Se strecoara apa in care au fiert perlele, se dau prin jet de apa, se scurg si se pun in lapte pentru a fierbe inca 15 minute.
Dupa cele 15 minute se lasa la racit apoi se transfera in pahare/ boluri.
Se decoreaza cu fructe (am folosit mango si rodie) si frunzulite de menta proaspata.
Budinca se serveste rece, eventual de la frigider.
Tapioca este o substanta asemanatoare amidonului, extrasa din radacina plantei de manioc, foarte hranitoare atat pentru copii cat si pentru adulti. Este disponibila in mai multe forme, inclusiv granule, fulgi, pastile (numite perle de tapioca), faina sau pudra de amidon. Se foloseste pe scara larga in alimentatie, la prepararea prajiturilor, budincilor, deserturilor, piftiilor, etc.


100 gr tapioca contin:

  • 0 proteine si 0 gluten
  • 0,2 gr lipide
  • 85, 4 glucide
  • substante minerale: Ca, Fe, Mg si Zn
  • vitamine: A, B1, B2 si C

Perlele de tapioca nu au un gust propriu-zis, ci mai degraba unul neutru. Din aceasta cauza am ales sa pregatesc budinca cu lapte de soia cu aroma de vanilie. Exista si optiunea folosirii laptelui de cocos dar asta tine de gusturi. Eu insa, dupa ce am incercat si varianta cu laptele de soia, pot spune ca budinca mi s-a parut mult mai aromata.



Pandispan cu mere si scortisoara


Grigore Maria


Ingrediente:
3 mere
6 oua
2 cani faina
2 cani zahar
scortisoara
1 praf de sare
200 ml lapte
Mod de preparare:
Merele se taie felii. Pregatim tava. Tapetam cu faina sau folosim hartie de copt. Incingem cuptorul inainte de a pune tava, la 180 grade.
Se separa ouale si se bat albusurile spuma cu un varf de sare. In aceasta compozitie se incorporeaza zaharul treptat. Separat batem galbenusurile cu faina si laptele. Cele doua compozitii se amesteca apoi cu grija. Se toarna compozitia in tava, se pun deasupra merele si apoi scortisoara. Se lasa la cuptor 20 – 25 de minute, pana se coace.