Pavlova cu crema de vanilie si sos de capsune




Da, Pavlova!!!
           In sfarsit o bezea reusita in cuptorul meu pe gaz, o pavlova alba, dar crocanta la exterior, care nu s-a inmuiat nici dupa 12 ore avand crema pe ea. Cred ca e una dintre reusitele mele, reusita in sensul ca nu e ceva tocmai usor, nu e o prajitura care nu are nevoie de tratamente speciale.
        Am mai incercat sa fac Pavlova, reteta e pe blog, dar imi e si rusine sa dau link spre ea.
Sa nu credeti ca am vreun merit, poate doar acela ca am pus in cosul de cumparaturi un ingredient necesar reusitei si anume, cream of tartar. Sunt sigura ca acesta este secretul si lui ii datorez cea mai buna si cea mai frumoasa Pavlova :) Desi am mixat cu mixerul de mana de m-au durut creierii, sunt fericita ca a iesit o minunatie :)
Si va anunt ca o sa urmeze delicii cu bezea :P 
 
Ingrediente:
3 albusuri
200 g zahar fin
1 lingurita cream of tartar
1/2 lingurita esenta de vanilie

Crema:
3 galbenusuri
150 g zahar
250 ml lapte
2 linguri amidon
1/2 lingurita esenta de vanilie

Sos de capsune:
350 g capsune
150 g zahar
100 ml apa


Mod de preparare:

Se porneste cuptorul la 140/160 grade C.
            Albusurile se bat cu un praf de sare pana se intaresc, apoi se adauga treptat, cate o lingura de zahar, mixand incontinuu. Rezulta o spuma lucioasa si densa. Este gata atunci cand tot zaharul este dizolvat. Se adauga  cream of tartar si esenta de vanilie si se omogenizeaza.
         O tava se tapeteaza cu hartie de copt si se pune bezeaua, dandu-i o forma rotunda. Se introduce in cuptorul preincalzit, la cea mai mica temperatura (100 grade C daca aveti cuptor electric) si usa intredeschisa (se pune o lingura de lemn si astfel ramane exact cat trebuie), timp de 120 minute. 

   Incercati sa nu faceti curent in bucatarie in acest timp, pentru ca se creeaza temperatura necesara in toata bucataria si ea se usuca cat trebuie. 
Bezeaua trebuie sa fie alba si tare la atingere. Daca loviti cu o lingura suna a gol :)

Crema de vanilie:
       
    Laptele se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. 

   Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul. Se lasa sa se raceasca.
Sos de capsune:
Capsunele se cuarata, se spala si se taie in jumatati sau sferturi. Se pun intr- cratita si se pune zaharul si apa. Se pune cratita pe foc mic si se fierbe pana se leaga sosul; se lasa sa se raceasca.
Asamblare:
Peste blatul de bezea se pune crema de vanilie amestecata cu 2 linguri de frisca, apoi un strat de frisca si la sfarsit sosul de capsune.