Amandina





      E weekend, asa ca urmeaza doua zile de rasfat :) Pentru mine rasfatul se defineste printr-o prajitura buna, cu multa ciocolata si o cafea alaturi. 
       Amandina e una dintre preferatele mele, dar majoritatea retetelor de amandina au foarte mult unt la crema, ceea ce mie nu imi place.
       Am incercat vreo trei variante de amandina, dar ultima mi-a placut cel mai mult :)
Sper sa va placa si voua :)

Weekend placut, dragilor!
 

Ingrediente:
5 oua
150 g faina
150 g zahar
60 ml lapte
60 ml ulei
40 g  cacao
10 g praf de copt

Crema:
250 g unt
2 galbenusuri
100 ml lapte
1 lg amidon
100 g ciocolata
2 linguri cacao
100 g zahar
120 g zahar pudra

Sirop:
150 ml apa
100 g zahar
1 plic ness/ciocolata calda 

Glazura:
 200 g ciocolata
100 ml frisca lichida  


Dimensiuni tava: 24x24

Mod de preparare:
Blat:

      Ouale se separa; albusurile se mixeaza cu un praf de sare, apoi se lasa deoparte. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga uleiul si laptele; se omogenizeaza. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern in compozitia lichida. Se adauga esenta si se amesteca. La sfarsit se incorporeaza albusurile.

        Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt. Compozitia se toarna in tava si se introduce in cuptorul preincalzit pentru 20-25 minute,la temperatura medie. Este gata in momentul in care scobitoarea iese curata. Se scoate din tava si se aseaza pe un gratar. Dupa racire se taie in doua foi egale.

Crema:

      Laptele se pune intr-o cratita si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza.
   Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine.         Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul, se adauga ciocolata tocata si se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca.

      Untul se mixeaza cu zaharul pudra si o lingurita de ness, apoi se adauga treptat crema de oua racita. Se mixeaza pana obtinem o crema spumoasa. Se lasa deoparte. Se opresc 2 linguri din crema.

        Prima foaie de se insiropeaza, se pune pune crema de unt, se niveleaza si se acopera cu cealalta foaie insiropata. Se lasa 1-2 ore la frigider, apoi se scoate si se taie in patratele.

Glazura:

      Ciocolata rupta bucati se pune intr-un bol pe bain marie impreuna impreuna cu frisca lichida si se amesteca energic. Se opreste focul si se ia deoparte. Patratelele de prajitura se aseaza pe un gratar, deasupa unei tavi si se pune cate o lingura de glazura, lasand sa se prelinga pe margine.

     Se lasa sa se intareasca putin glazura la temperatura camerei, apoi se transfera in frigider. Se decoreaza cu restul de crema si ciocolata.