Tort cu mousse de ciocolata








In sfarsit a venit primavara, anotimpul meu preferat :) Astazi a fot o zi frumoasa, cu soare si multe flori in jurul nostru. Va spun sincer ca nu inteleg cum de urasc iarna din moement ce sunt nascuta in acest anotimp; imi place sa vad ninsoare doar de Craciun, apoi vreau sa dispara :)
Imi place primavara, imi place cum renaste totul si se transforma in lumina si culoare, in bucurie, in VIATA!
Odata cu venirea primaverii renasc si eu, cu alt tonus si mult chef de viata <3 span="">
Va doresc o primavara frumoasa, cu soare si multe flori, cu liniste si multe bucurii!


Ingrediente:
(diametru tava: 18 cm)
Blat:
3 oua
100 g zahar
50 ml ulei
80 ml lapte
150 g faina
10 g praf de copt
4 linguri cacao (olandeza)


Mousse de ciocolata:
2 galbenusuri
100 ml lapte
1 lingura amidon
150 g ciocolata
100 g zahar
10 g gelatina
100 ml frisca
2 albusuri
Glazura oglinda:
1 lingura glucoza lichida/ energizant/ miere
75 ml frisca
75 ml apa
60 g cacao
7 g gelatina
120 g zahar
 50 g ciocolata

Mod de preparare:
Blat:
Ouale se separa; albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga uleiul si laptele. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua, apoi se cerne in compozitie. La sfarsit se incorporeaza albusurile batute spuma, cu o spatula.
Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt; se pot coace doua blaturi, impartind compozitia sau doar unul si il taiati pe jumatate dupa coacere.
Se coace blatul pentru 20-25 minute (daca puneti toata compozitia) sau 15 minute (daca le coaceti pe rand).
Se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

Mousse de ciocolata:

 Laptele se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine.
 Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul si se adauga patratelele de ciocolata. Se lasa sa se racoreasca.

Gelatina se pune intr-o ceasca cu 2 linguri de apa rece si se lasa pana o absoarbe, apoi se pune la microunde pentru cateva secunde. Gelatina se amesteca cu 2-3 linguri de crema, apoi se incorporeaza si restul. 
 Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga 50 g zahar pudra.
Dupa ce s-a racit, crema se amesteca cu frisca si albusurile, batute spuma.

Primul blat se aseaza pe o farfurie, se insiropeaza si apoi se pune inelul tavii. Se pun 2/3 din mousse-ul de ciocolata si se niveleaza, apoi celalalt blat insiropat si restul de mousse. Se da la frigider pna se intareste mousse-ul. Dupa ce s-a intarit suficient se poate desface inelul, cu ajutorul unui cutit.

Glazura oglinda:
 Gelatina se pune intr-o ceasca cu doua linguri apa si se lasa 10 minut sa se hidrateze.

Intr-o cratita se pune zaharul, apa, frisca si glucoza si se aseaza pe foc, amestecand incontinuu pana se dizolva zaharul, apoi se pune ciocolata tocata si cacaua si se amesteca cu un tel. Se da deoparte.
Gelatina se pune pe bain-marin su cateva secunde la microunde, pana se dizolva, nu trebuie sa fiaba.
Gelatina se pune in glazura de cacao si se amesteca rapid, in timp ce se toarna in fir subtire. 
Se pune intr-un bol si se lasa la rece pana se raceste si se ingroasa putin, trebuie sa fie curgatoare, dar rece.

Tortul se aseaza pe un gratar (sau un castron) deasupra unei tavi. Glazura se toarna mai intai pe margini pentru a va asigura ca sunt imbracate, apoi se pune in centru.
Este o glazura care ramane moale, nu se intareste, dar este extrem de buna. Se lasa sa se scurga bine glazura, apoi se transfera tortul pe o farfurie si se da la frigider. 
Dupa o ora se decoreaza dupa bunul plac.


PS: Pentru o tava cu diametrul de 26 cm mai faceti jumatate de portie de blat, mousse si glazura.



Va daruiesc cu mult drag o felie de tort si o lalea, din pacate doar online!