Mucenici moldovenesti




       In fiecare an, pe data de 9 Martie, la inceputul primaverii, sarbatorim cei 40 de Mucenici. Cu ocazia acestei sarbatori se pregatesc mucenici sau sfintisori, denumirea difera in functie de regiune :) Anul trecut v-am aratat reteta de mucenici muntenesti, in zeama, cu nuca si ciocolata (nota personala), foarte buni si aromati.

         Anul acesta va prezint reteta de mucenici moldovenesti, din aluat de cozonac, pufosi si aromati. Sunt insiropati si cu multa nuca.
         Nu m-am hotarat  inca ce varianta imi place mai mult, cred ca ambele sunt la egalitate :)
 

Ingrediente:

1 kg faina
14 g drojdie uscata/42 g drojdie proaspata
250 g zahar
5 galbenusuri
500 ml lapte
150 ml ulei
 coaja rasa de lamaie
coaja rasa de portocala
esenta de vanilie/rom

Sirop:
250 ml apa
150 g zahar
esenta de rom
 +
miere
nuca macinata
coaja de lamaie/portocala
zahar tos


Mod de preparare:

     Drojdia se amesteca intr-un bol/cana cu 1 lingurita de zahar, o lingurita de faina si 2 linguri de lapte caldut; se lasa la loc cald pentru 10 minute.

  Intr-un vas incapator se pun galbenusurile si zaharul si se freaca impreuna pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele caldut si se omogenizeaza. In acest moment se adauga si amestecul de drojdie si aromele. Faina cernuta se pune in transe (la inceput amestecam cu o lingura de lemn sau un tel, apoi se framanta cu mana). Dupa ce am incorporat faina, rasturnam aluatul pe masa de lucru si framantam timp de 10-15 minute, incorporand treptat uleiul caldut.
    Aluatul trebuie sa fie elastic si moale, nu trebuie sa adaugati mai multa faina deoarece se transforma intr-un aluat aspru si nu va fi pufos.
   Aluatul il punem din nou in vas si il acoperim cu un servet curat. Se lasa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti, pana isi dubleaza volumul.
      Din aluat se rup bucatele si se modeleaza snururi de 25-30 cm si se transforma intr-un cerc. Se apuca cercul de alat de doua extremitati si se rasuceste in parti diferite, formand astfel un 8 (opt). Se aseaza mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa 25-30 minute, la temperatura camerei. Se ung cu un galbenus indoit cu lapte. Se coc mucenicii in cuptorul preincalzit pentru 25-30 minute, la temperatura medie.

Sirop:
  Intro cratita se pune zaharul, apa si esenta de rom, se ierbe pana se dizolva zaharul. 
Mucenicii se trec prin sirop, apoi se aseaza pe o farfurie. 
Se ung cu miere si se presara nuca macinata/tocata amestecata cu zahar si coaja de lamaie/portocala.



Mucenicii ii puteti comanda de la Happy Sweets, facuti de mine :)