Tort cu mousse de ciocolata si cafea








A mai trecut un an din viata mea si cu aceasta ocazie se schimba si prefixul, ceea ce inseamna ca am imbatranit :)
Cred ca de acum o sa-mi sarbatoresc ziua doar din 10 in 10 ani, poate trece mai greu tmpul.
In urma cu ceva ani imi doream sa fiu "mare", sa am 18,20,22 de ani, dar acum imi doresc sa se opreasca timpul si sa raman asa, aici pentru totdeauna!
Pe voi va servesc cu o felie de tort delicios, pe gustul meu si sper ca si pe gustul vostru :)
Pozele nu sunt reusite, dar promit ca o sa ma revansez in acest sens 
  
La multi ani mie si tuturor celor ce isi serbeaza ziua de nastere astazi
Ingrediente:
Blaturi :
(2 buc. cu diametrul de 18 cm):

3 oua
100 g zahar
50 ml ulei
80 ml lapte
150 g faina
10 g praf de copt
2 linguri cacao (olandeza)
1 plic ness

Mousse de ciocolata:
2 galbenusuri
150 ml lapte
1 si 1/2 lingura amidon
100 g zahar
1/2 pastaie vanilie
100 g ciocolata neagra
10 g gelatina
150 ml frisca

Mousse de ness:
2 galbenusuri
150 ml lapte
1 si 1/2 lingura amidon
100 g zahar
1/2 pastaie vanilie
1 plic ness
10 g gelatina
150 ml frisca
Glazura:
150 g ciocolata
3 linguri frisca lichida
50 ml apa fierbinte

Decor:
ciocolata(cu alune) tocata 
migdale
inimioare rosii


Mod de preparare:

Ouale se separa; albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga uleiul si laptele. Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne in compozitie. La sfarsit se incorporeaza albusurile batute spuma, cu o spatula.
In acest moment se imparte compozitia in doua parti egale. Intr-o parte se pune nessul si se amesteca usor, pentru a nu se lasa compozitia, iar in cealalta parte cacaua cernuta.
Cele doua blaturi se coc pe rand, intr-o forma cu diametrul de 18cm, tapetata cu hartie de copt pentru aprox. 15 minute.

Mousse de ness:

 Laptele se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. 
Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul si se adauga praful de ness. Se lasa sa se racoreasca.

Gelatina se pune intr-o ceasca cu 2 linguri de apa rece si se lasa pana o absoarbe, apoi se pune la microunde pentru cateva secunde. Gelatina se amesteca cu 2-3 linguri de crema, apoi se incorporeaza si restul. Dupa ce s-a racit se amesteca cu frisca batuta spuma.

Mousse de ciocolata:

 Laptele se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine.
 Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul si se adauga patratelele de ciocolata. Se lasa sa se racoreasca.

Gelatina se pune intr-o ceasca cu 2 linguri de apa rece si se lasa pana o absoarbe, apoi se pune la microunde pentru cateva secunde. Gelatina se amesteca cu 2-3 linguri de crema, apoi se incorporeaza si restul. Dupa ce s-a racit se amesteca cu frisca batuta spuma.

Blatul de ness se aseaza pe o farfurie, se insiropeaza si apoi se pune inelul tavii. Se pune mousse-ul de ciocolata si se niveleaza, apoi se pune blatul de ciocolata insiropat si ultimul strat este mouss-ul de ness. Se lasa la frigider pentru cel putin 2-3 ore (cel mai bine este peste noapte)
Dupa ce s-a intarit crema, se poate desface inelul, cu ajutorul unui cutit.

Glazura:
Ciocolata rupta bucati se pune in cratita cu frisca lichida si se lasa pe foc mic pana se topeste ciocolata. Se trage cratita de pe foc si se adauga apa fierbine, se amesteca cu o lingura de lemn sau un tel. Glazura se lasa sa se racoreasca.  

Tortul se aseaza pe un gratar (sau un castron) deasupra unei tavi. In centru se toarna toata glazura si se nivelaeza cu ajutorul unui cutit (trebuie sa aveti grija sa se imbrace si marginile. Se lasa sa se intareasca glazura la temperatura camerei pentru ca daca o bagati direct la frigider o sa vedeti pe suprafata ei apa.
Eu am decorat-o cu inimioare rosii si migdale, iar la baza cu ciocolata si alune de padure. 

Ps. Ingredientele sunt pentru un tort cu diametrul de 18 cm, daca vreti sa il faceti de 24-26 cm, mai faceti jumatate de portie pentru fiecare nivel al tortului.