Desert cu budinca de caramel, mere coapte si biscuiti




           Gata, toamna a inceput sa ne paraseasca :( Iarna se instaleaza incet, incet si presimt ca acesta  este ultimul weekend de toamna. Am intrat si eu in randul lumii si am inceput sa pregatesc retete de iarna, dar inainte de a incepe sa postez aceste retete, va mai propun inca una de toamna :) 
          Cu acest desert putem sa ne luam adio de la toamna si sa ramanem doar cu amintirile in suflet.

Ingrediente:

Mere coapte:
4 mere
1/2 lingurita scortisoara+nucsoara
1 lingura unt


Budinca:

400 ml lapte
3 linguri amidon
200 g zahar
3 galbenusuri
1 pastaie de vanilie
50 g unt
200 g caramel 
 6 biscuiti digestivi
2-3 linguri frisca
4 linguri caramel



Mere coapte:
Merele se taie in sferturi, se presara condimentele si bucatele mici de unt; se aseaza intr-o tava si se coc pentru 20-25 minute. Se scot si se taie bucatele cu exceptia a 4 sferturi care se pastreaza pentru decor.


Crema:

Laptele se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul si se adauga untul si caramelul si se omogenizeza.

Intr-un pahar se pun cateva cubulete de mar, 1 lingurita de caramel, cateva firimituri de biscuit, apoi 2 linguri de budinca. La sfarsit  din nou o lingurita de caramel, firimituri de biscuit, frisca si cate un sfert de mar.
La fel se procedeaza si cu restul portiilor.
Se pune la frigier pentru 1-2 ore si apoi se serveste.