Prajitura de ciocolata cu crema ganache




Știți deja ca sunt dependentă de ciocolată, nu? 
Chiar sunt, mai ales in ultima perioada, când mă controlez cu greu sa nu fac numai deserturi cu ciocolată. Încerc sa mă gândesc și la alte prăjituri pentru ca știu ca nu toata lumea iubește ciocolată, dar la orice mă gândesc mereu combin cu ciocolată :))
Astăzi va propun prăjitură asta ciocolatoasa pentru cei ce iubesc acest ingredient special. Este o prăjitură pufoasa și atât de buna ca nu va puteți abține sa nu mâncați măcar doua bucăţi :)

Ingrediente:
Blat:
5 oua
200 g zahar
100 g unt
50 ml lapte
150 g faina
50 g cacao
10 g praf de copt
esenta de vanilie

Crema:
200 g ciocolata neagra
300 ml frisca lichida
100 g zahar pudra
3 linguri cacao

Glazura:
150 g ciocolata neagra
75 ml frisca lichida
30 ml apa fierbinte


Sirop:
150 ml apa
70 g zahar
esenta de vanilie

Dimensiuni tava: 23x29

Mod de preparare:
Blat:

  Ouale se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga unul topit si laptele caldut si se omogenizeaza. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cerne in compozitia lichida. Se adauga esenta si se amesteca.

  Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt. Compozitia se imparte in doua si se coc doua foi, fiecare se introduce in cuptorul preincalzit pentru 12-15 minute, apoi se soat din tava si se lasa sa se raceasca.

Crema:

  Ciocolata rupta bucati se pune intr-o cratita cu 200 ml frisca lichida si se pune pe foc mic, pana se topeste ciocolata. Glazura obtinuta se lasa sa se racoreasca, apoi se lasa la frigider pentru 2 ore. Dupa ce a stat la rece se mixeaza bine, se adauga zaharul pudra, cacaua si restul de frisca lichida. Din crema se opresc 4 linguri si se lasa deoparte.

  Blaturile se insiropeaza si intre ele se intinde crema de ciocolata, se nivleaza si se pune celalalt blat insiopat. Deasupa se intind cele 4 linguri de crema si se intinde bine cu un cutin lat. Prajitura se lasa la frigider 30-45 minute.

   Glazura:

  Ciocolata rupta bucati se pune in cratita cu frisca lichida si se lasa pe foc mic pana se topeste ciocolata. Se trage cratita de pe foc si se adauga apa fierbine, se amesteca cu o lingura de lemn sau un tel. Glazura se lasa sa se racoreasca.

  Prajitura se taie in felii(patrate, triunghiuri, dreptunghiuri) si se aseaza pe un gratar de bucatarie. Peste fiecare bucata de prajitura se pune cate o lingura de glazura si si lasa sa se prelinga pe margini. Se decoreaza cu ciocolata rasa. Prajitura se pastreaza la frigider pana in momentul servirii.




 

 Reteta originala by Andreea Dianu